Az IMF még mindig aggódik a pénzmosás miatt

Bár erőfeszítésekben nincs hiány, a Valutaalap (IMF) nem elégedett a pénzmosás ellen tett globális lépsekkel. Az IMF friss jelentése szerint az illegális, határokon átívelő pénzek tisztára mosása továbbra is komoly kihívást jelent és veszélyezteti a pénzügyi szektor stabilitását.

A globalizáció és a digitalizáció a pénzügyi szektort is megreformálta. Az utóbbi évtizedekben kialakult digitalizált, globális pénzügyi rendszer egy rendkívül bonyolult hálózatot alkot. A digitalizáció térnyerésének köszönhetően már olyan rövid idő alatt lehet a pénzügyi tranzakciókat végrehajtani, ami néhány éve még elképzelhetetlen volt. A rendszer nagyszerűsége egyben a veszélye is, a globális pénzügyi rendszer előnyeit nem csak a gazdasági szereplők, hanem bűnözők is élvezik.

Az IMF álláspontja szerint korábban, ha az illegális úton szerzett készpénzt el akarták rejteni a hatóságok elől, a bűnelkövetőknek át kellett csempészniük azt az országhatárokon, amivel aránylag nagy volt a lebukás veszélye. Ezzel szemben ma ki sem kell lépni a lakásból ahhoz, hogy a mocskos pénzeket tisztára mossák. A pénzmosási és offshore botrányok, amelyekből minden évre jut jónéhány, akár gazdasági válságot is okozhatnak. Egy-egy ilyen esemény miatt romlik az embereknek a pénzügyi rendszerek integritásába vetett bizalma, nehezebb lehet hitelekhez jutni és kevesebben merik elhelyezni a pénzüket az érintett bankokban.

A bankok helyi szintű intézkedéssekkel ugyan küzdenek a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen, de a legtöbbször csak a belföldi kockázatok kiszűrésére összpontosítanak és a nemzetközi veszélyeket figyelmen kívül hagyják. Ennek kiküszöbölése érdekében az IMF néhány éve létrehozott egy pénzmosás elleni mintaprojektet. Ebben nyolc észak-európai ország, Dánia, Észtország, Lettország, Litvánia, Finnország, Norvégia, Svédország és Izland vesz részt. Az együttműködést a legmodernebb technológiák – mesterséges intelligencia, gépi tanulási technológiák, digitális adatelemzési módszerek segítik. A csúcstechnológiára épülő megoldásokat sikerrel alkalmazzák az együttműködés során, így az egyes országok könnyebben fel tudják térképezni a határokon átívelő pénzmozgásokat.

Az IMF szakemberei szerint a pénzmosás visszaszorítása csak magas szintű globális együttműködéssel lehetséges, aminek kulcsa a pénzügyi átláthatóság és a bankok közötti folyamatos és nyomon követhető információcsere. A hagyományos pénzügyi szolgáltatók mellett azonban különösen nagy figyelmet kell fordítani digitális eszközszolgáltatókra, például a kriptoeszközökre – tették hozzá.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>