HORVÁTORSZÁG AZ EU-BAN

Horvátország 2013. július elsejétől az Európai Unió tagja, de vajon milyen adózási előnyökkel járhat ez a csatlakozás?
Az egyik legfontosabb változás, hogy megszűnik a vámellenőrzés a többi Uniós tagállam irányába. Mindez nem érinti a schengeni zónához kapcsolódó ellenőrzési feladatokat, ugyanis ezek továbbra is érvényben maradnak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a személyes okiratokat (útlevél, személyi igazolvány) a rendőrség ellenőrzi az Uniós országhatároknál.
Az Uniós magánszemélyek ezentúl az értékhatár korlátozása nélkül hozhatnak magukkal Horvátországban vásárolt árut, melyek után sem vámot, sem általános forgalmi adót nem kell fizetniük. Sőt a 10.000 EUR-t meghaladó készpénz behozatalát sem kell bejelenteni. A termékekre vonatkozó mennyiségi korlátozás is megszűnik, azonban ez nem terjed ki a jövedéki termékekre és a gyógyszerkészítményekre. Nem kell majd bejelenti a 10.000 EUR-t meghaladó készpénz vagy értékpapír behozatalát sem.
A csatlakozást megelőzően, már 2013. június 25-i hatállyal Horvátország elfogadta az egységes európai ÁFA előírásokat is, ezért ugyanolyan szabályokat alkalmaznak majd – többek között – a teljesítés helye és a számlázás tekintetében is, mint a többi tagállam.
Adóoptimalizálási szempontból vagy akár offshore környezet tekintetében a horvát cégalapítás nem rejteget különleges lehetőségeket, hiszen a társasági adó mértéke 20%, míg az ÁFA általános kulcsa 25%. Ugyanakkor a csatlakozás következtében Horvátországnak be kellett építenie az adórendszerébe számos olyan tényezőt, amely kedvez az Uniós cégek horvátországi befektetéseinek. Alapvetően Horvátország 12% forrásadót vet ki az országból távozó osztalékra, míg a kamat és jogdíj esetében ennek mértéke 15%. Ezt a módszert felülírja, hogy a tagállamok irányába fizetett osztalék, kamat és jogdíj esetében Horvátország bizonyos feltételekkel nem alkalmazhat ezentúl forrásadót. Abban az esetben, ha például offshore helyszínek irányába történik az osztalékfizetés, akkor továbbra is kivethető a forrásadó. Horvátországban egyébként az offshore cégekhez köthető adózási konstrukciók egyre inkább elterjedőben vannak, melyet alátámaszt az is, hogy a helyi kikötőkben számos olyan yacht található, amelyek offshore helyszíneken vannak regisztrálva.
A banktitok tekintetében fontos kiemelni, hogy Horvátország elfogadta az Uniós magánszemélyek megtakarításaira vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettséget. Ennek következtében Horvátországnak 2014. március 31-ig információt kell majd küldenie a többi tagállam adóhatóságainak az Uniós magánszemélyek belföldi bankszámláin jóváírt kamatok összegéről.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>