Hol rejtőznek a szupergazdagok?

A szupergazdagok magántőkéje az elmúlt időszakban az orosz agresszió és az e miatt kialakulóban lévő gazdasági válság miatt globális mozgásnak indult. Bizonyos országokban jelentős be- és kiáramlás tapasztalható.

A beáramló milliók jót tesznek az adott ország gazdaságának és stabilitásának. A szupergazdagok értelemszerűen azokat az országokat részesítik előnyben, ahol innovatív üzleti és befektetési lehetőségek, vonzó adókedvezmények és alacsony bűnözési ráta várják őket és a milliárdjaikat.

A legtöbb szupergazdag Indiában, Kínában, az USA-ban és az Egyesült Királyságban él. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a BREXIT kissé átrendezte a brit helyzetet, és 2017 óta az országból több pénzt vittek ki, mint amennyi beáramlott. Ennek az lehet az oka, hogy a befektetők inkább az Európai Unióhoz tartozó országokat választják.

Annak ellenére, hogy az elmúlt években Indiából is egyre jelentősebb összegek vándorolnak ki más országokba, a milliárdosok száma folyamatosan nő. Kínában is hasonló a helyzet, de mivel a szupergazdagok száma folyamatosan gyarapszik, egyelőre ott sincs aggodalomra ok.

Az Egyesült Államokban már nem olyan rózsás a helyzet, mint az ázsiai országokban. A kimentett milliárdok mennyisége rekordokat dönt, több pénz áramlik ki az országból, mint valaha. Ennek egyik oka egyértelműen az amerikai állampolgárokat terhelő adók, az észrevehetően növekvő bűnözés, valamint a bizonytalan politikai helyzet, miszerint az esetleges félidős választások felforgathatják a politikai erőviszonyokat.

Szót kell ejteni Ukrajnáról is. Itt eddig nem volt a jellemző jelenség az, hogy külföldre vitték volna a pénzüket a gazdagok, de a háború ezt is megváltoztatta. Egyes becslések szerint az ott élő szupergazdagok mintegy 50 százaléka elhagyta az országot. Persze nem csak a vagyonukat, hanem a családjukat és az egész életüket mentik a háború borzalmai elől. Nagy kérdés, hogy azok, akik egy másik országban új életet kezdenek, vissza fognak-e térni hazájukba a háború végeztével?

De hova mentik a milliomosok a vagyonukat? Melyik országot tartják a legvonzóbbnak és miért? Nem meglepő módon azokat az országokat részesítik előnyben, ahol aránylag könnyű állampolgársághoz, vagy letelepedési engedélyhez jutni, kedvező az adórendszer és ösztönzik a vállalkozásokat.

A legnépszerűbb ország pedig Portugália. A portugál aranyvízum program keretében akár 5 év alatt is EU-s útlevélhez lehet jutni némi befektetésért cserébe. A csodás éghajlat, a sok napsütés, a tengerpartok szintén igencsak vonzóvá teszik az országot. Portugália biztonságos, az állami egészségügy ingyenes, ráadásul mindenki számára hozzáférhető. Kiváló logisztikai infrastruktúrával és fejlett kommunikációs rendszerekkel rendelkezik és az ingatlanpiaca is jelentősen fellendült az utóbbi évtizedben. A külföldi ingatlanbefektetők elsősorban Kínából, az Egyesült Államokból, a Közel-Keletről, Brazíliából, Oroszországból és az Egyesült Királyságból érkeznek. A portugál bevándorlási hivatal szerint minden eddiginél több kérelem érkezik hozzájuk, a legtöbb az Egyesült Államokból.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>