Hol a legjobb letelepedni Európában? II.

Sok módos tengerentúli vágyik arra, hogy Európában éljen és az aranyvízumok terjedésének köszönhetően egyre több lehetőségük van erre. Választék tehát van, csak a pénztárca szabhat határt. De vajon melyek a lenépszerűbb célországok? Mutatunk négyet!

MÁLTA

Máltán már 12 hónapos tartózkodás után lehet kérvényezni a naturalizációt abban az esetben, ha 350 000 eurós vagy annál értékesebb ingatlant vásárlunk, 150.000 eurót fektetünk be államkötvénybe, valamint és 650.000 euróval támogatjuk az ország Nemzeti Fejlesztési és Szociális Alapját. Ha házastárssal együtt folyamodunk az állampolgárságért, akkor további 25 000 eurós adomány szükséges az Alapba. Míg a befektetések megtérülnek, ez utóbbi nem, ez kvázi ajándék az államnak. Málta egyik legnagyobb előnye a kedvező adózás. A külföldről származó jövedelem után csak 15% adót kell fizetni. Az ország egyik hivatalos nyelve az angol, ami szintén vonzó lehet.

MONTENEGRÓ

Montenegróban mindössze 50 ezer eurós ingatlanbefektetéssel megváltható a tartózkodási engedély, ami messze a legolcsóbb opció Európában. Montenegró programjának egyik hátránya, hogy évente meg kell újítani a tartózkodási engedélyt, így nagy az adminisztrációs teher. További negatívum, hogy Montenegró nem EU tagállam és nem része a schengeni övezetnek sem, így egy montenegrói állampolgárság nem nyitja meg a kapukat Európa felé, ráadásul itt sem ismerik el a kettős állampolgárságot.

PORTUGÁLIA

Portugália aranyvízumprogramjához tudományos kutatással, a kultúra támogatásával, üzleti befektetéssel, munkahelyteremtéssel, vagy ingatlanvásárlás révén lehet hozzáférni. Ez utóbbi a legegyszerűbb. Elég egy 350.000 eurós befektetés egy 30 évnél régebbi vagy egy újabb, és egyben drágább, 500 000 eurós ingatlanba, és máris megkapjuk a tartózkodási engedélyt. Ráadásul az árakat 20%-kal csökkenthetjük, ha ritkán lakott területeken vásárolunk (vagyis bárhol a part mentén).

SPANYOLORSZÁG

A spanyol program Európa legdrágábbja; 500 000 eurós ingatlanvásárlás szükséges hozzá. Emellett itt kétévente meg kell újítani a tartózkodási engedélyt; a legtöbb országban erre csak öt évente van szükség. Bár a spanyol program nem követeli meg az országban tartózkodást, viszont, ha ingatlant vásárlunk, és nem lakunk benne, vagy nem adjuk ki, akkor kemény adót kell fizetni. Spanyolország 10 év tartózkodást követően teszi lehetővé a naturalizációt. Az ország sem engedélyezi a kettős állampolgárságot, kivéve, andorrai, portugál vagy spanyol gyarmati országból származók esetén.

***

Kollégáink mindig naprakészek a különböző országok adózási és vagyonvédelmi lehetőségeiről. Az esetek 90%-ában már az első találkozón megoldást találunk a felvetéseikre.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>