Hogyan válasszunk külföldön bankot? I.

Mitől jó és stabil egy bank? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor bankot választunk? Mi köze a bankoknak a dominóhoz? Cikksorozatunkból minden kiderül!

Bankválasztáskor könnyű elveszni a részletekben és sok esetben szemebsülhetünk a bőség zavarával is, hiszen a bankokkal már-már Dunát lehet rekeszteni és mindegyik különleges feltételekkel, egyedi(nek hitt) ajánlatokkal próbálja bevonzani az új ügyfeleket. Éppen ezért hasznos, ha tudunk olvasni a sorok között. Először is lássuk, hogy mitől lesz egy bank jó és megbízható?

A bankszektor működését megérteni úgy a legegyszerűbb, ha a dominókkal szemléltetjük azt. Az első elem maga a bank, a második a betétbiztosítási rendszer (ha van ilyen az adott országban), a harmadik a nemzeti, vagy központi bank, míg a sor végén az adott ország kormánya áll. Ha minden rendben működik, akkor a dominó kockák szépen és stabilan állnak egymás mellett, de sok esetben elég egy kis bizonytalanság ahhoz, hogy boruljon minden; elég csak a legutóbbi válságra visszagondolni.

A banki hasonlatunkban a dominódarabok mérete nem egyezik meg. Előfordulhat, hogy egy kisebb elem eldől, de a mellette álló nagyobbat nem borítja fel, így az stabil marad. Ha azonban ugyanolyan méretű a kettő, akkor nagy az esély az összeomlásra. Emlékezzünk vissza, mit történt Amerikában 2008-ban. Amikor a bankok elkezdtek összeomlani, nem kellett sok a FDIC-nek sem (Federal Deposit Insurance Corporation az amerikai betétbiztosító, mely egyben szanálási és bankfelügyeleti feladatokat is ellát.), hogy boruljon. A nagyjából jupiteri méretű kormányzati elem azonban végig stabilan állt.

Bár lehetséges, hogy méretre nem az lesz a legnagyobb, de a „játék” legfontosabb eleme maga a bank. Ha az stabil lábakon áll, akkor nem borítja be a körülötte állókat. Egy egészséges bank magas sajáttőke-állománnyal és szolvenciamutatóval rendelkezik. Ez azért fontos, mert ha a rendelkezésre álló eszközeinek bizonyos része elérhetetlenné válik, a bank akkor is ki tudja majd fizetni a hitelezőket és a betéteseket. Hogyan lehet kideríteni, hogy az adott bank esetén mi a helyzet? Nézzünk utána a bank teljes eszköz -és a sajáttőke-állományának. Ez a bankok éves jelentéséből kiderül.

Az teljes eszközállományt a készpénz és egyéb pénzügyi eszközök, hitelek és kölcsönök teszik ki. A saját tőke pedig azt mutatja meg, hogy a bank mennyit is ér valójában. Ha a saját tőkét elosztjuk a teljes eszközállománnyal, akkor megkapjuk a szolvencia hányadost. A szolvencia magyarul fizetőképességet jelent, vagyis a banknak azon a képességét, hogy eleget tud-e tenni az adott időpontban fennálló fizetési kötelezettségeinek. Minél magasabb a szolvencia-hányados, annál biztonságosabb az adott bank.

A következő részben innen folytatjuk.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>