Hogyan válasszunk külföldi bankot? II.

Mitől jó és stabil egy bank? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor bankot választunk? Mi köze a bankoknak a dominóhoz? Következő cikksorozatunkból minden kiderül.

Az cikksorozat első részét ott fejeztük be, hogy érdemes a bankok éves jelentését böngészni, és megnézni az adott pénzintézet szolvencia hányadosát. Ezt úgy kapjuk meg, ha a saját tőkét elosztjuk a teljes eszközállománnyal. Minél magasabb a szolvencia-hányados, annál biztonságosabb (vagyis fizetőképesebb) az adott bank. De vajon, ha ez az arány túl alacsony, az mindenképp azt jelenti, hogy a bank nem áll biztos lábakon? Talán igen, de ezt a kérdést is érdemes kicsit körüljárni.

Egy egészséges bank az ügyfelek betétjeinek nagy százalékát készpénzben, vagy egyéb azonnal hozzáférhető eszközökben tartja. A kulcs a likviditásban rejlik. Egy likvid bank képes túlélni egy kisebb krízist és pánikot. Egy likvid bank képes az összes pénzfelvételre irányuló kérelmet késedelem nélkül teljesíteni, mert megvan rá a megfelelő fedezete.

A likviditás feltétele a magas készpénzállomány, illetve e mellett az, hogy a befektetéseik is likvidek legyenek. Általánosságban kijelenthetjük egy 3 hónapos államkötvény sokkal likvidebb, mint a hitelek és kölcsönök. Egy államkötvényt a bank pillanatok alatt képes készpénzzé tenni, de egy hitel esetén a folyamat sokkal hosszadalmasabb és bonyolultabb. Azt is kijelenthetjük tehát, hogy egy likvid bank viszonylag alacsony kihelyezett hitelállománnyal rendelkezik.

A teljes likviditás alatt a készpénz-szerű eszközöket értjük, de a konzervatív likviditás ennél sokkal nagyobb súllyal esik a latba. Ez utóbbi azt mutatja, hogy mennyi készpénzhez tud a bank bármilyen piaci körülmény között közel 100 százalékos valószínűséggel hozzáférni. Ez válsághelyzetben számít igazán.

Egy „egészséges” bank elegendő, de még jobb, ha a feltétlenül szükségesnél egy kicsivel több tartalékkal rendelkezik. Ezt nevezzük tartalékrátának. A tartalékráta azt mutatja meg, hogy egy bank a meglévő betéteinek hány százalékát köteles a központi banknál elhelyezni.

A kötelező tartalékráta mértéke országonként változik. Magyarországon például a tartalékkötelezettséget a hitelintézetek azáltal teljesítik, hogy az 1 hónap hosszúságú tartalékperiódusban a jegybanknál vezetett elszámolási számlájukon a tartalékkötelezettségüknek megfelelő átlagos számlaállományt tartanak fenn.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>