Hogyan válasszunk bankot? IV.

Vajon hogyan változtatja meg a bankolást a digitális transzformáció? Mit hoz a jövő és mi a helyzet a kriprovalutákkal? Az utolsó részben többek között erről lesz szó.

A digitalizáció alapjaiban változtatja meg a több száz évvel ez előtt kialakult bankrendszert. A blokklánc megjelenése teljesen új fejezetet nyitott a pénzügyi történelemben. Használatával úgynevezett kriptovalutákat lehet létrehozni. Ez bizony komoly kihívás elé állítja az egyes kormányokat, hiszen ezzel elveszthetik pénzügyi monopóliumukat: a blockchain tranzakciókhoz nincs szükség közvetítőre.

A nagy kripto-láz ellenére kijelenthetjük, hogy a bitcoin, és az ahhoz hasonló kriptopénzek nem nyújtanak alternatívát a hagyományos banki megoldásokra. Legalábbis egyelőre nem. A kriptopénzek értékének változása túlságosan vad és szélsőséges ahhoz, hogy széles körben is elfogadottá váljanak. Azt azonban nem zárhatjuk ki, hogy egyszer jövőben életképes alternatívát jelenthetnek.

A világ vezető bankjai veszik a lapot. Belátták, hogy az Y-generációs „milleniálok” nem szeretnek se bankba járni, se sorban állni. Időt pocsékolni pedig senki sem szeret. A mai fejlettségi szinten a banki ügyletek közel 80 %-a elintézhető online, és ez az arány egyre nő. Ez az ügyfeleknek kényelmes, a bankokban azonban komoly munkaerőpiaci problémákát vet fel. Az alkalmazottak munkája egész egyszerűen meg fog szűnni, és a mesterséges intelligencia veszi át a helyüket. A bankok kénytelenek lesznek bezárni a fiókjaikat, és a kor elvárásainak megfelelő, innovatív termékekkel kell újra és újra előrukkolniuk.

Ezek az új-generációs megoldások már ma is elérhetők. A Transferwise a nemzetközi banki átutalásokat teszi jóval olcsóbbá, egyszerűbbé és gyorsabbá. A legfrissebb adatok szerint havi 3 milliárd brit fontot mozgatnak meg és napi 3 millió fontot spórolnak meg az ügyfeleiknek.

A Paysera egy litván online banki szolgáltató. Nem bankként, hanem „e-pénz intézetként” működik, vagyis a betétesek pénzét a partnerbankok őrzik, nem maga a vállalat. Az, hogy pontosan melyek ezek a partnerek, nem tudni, csak annyit, hogy EU-s pénzintézetekről van szó. Bár az online felületük és az applikáció kissé ódivatúnak tűnik, van olyan terület, ahol a Paysera szépen muzsikál; az offshore. A Paysera stabil pénzügyi tervvel rendelkező offshore cégeknek nyit számlákat.

Végül, de nem utolsó sorban itt a Revolut is. Ez egy brit fintech cég, melynek prepaid kártyájával úgy utazhatjuk be a világot, hogy nem kell fizetnünk a devizahasználatért. Ezen felül nemzetközi átutalásokkal, kriptopénz kereskedelemmel, személyek közti hitelezéssel, és biztosítással foglalkoznak. A lista természetesen nem teljes. A digitális transzformáció és a gombamód szaporodó start-upok világában napról-napra nő a modern megoldások száma. Ami azonban biztos; ez a bankolás jövője!

***

Egyeztessen velünk időpontot egy díjtalan konzultációra! Jog, adózási és pénzügyi szakértőink személyre szabott megoldásokkal segítenek abban, hogy Önnek csak az üzletre kelljen koncentrálnia.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>