Hogyan terveznek adót a multicégek?

Google, Starbucks, Vodafone, Barclays Bank, vajon mi a közös ezekben a multinacionális cégekben, amelyek annyira eltérő iparágakban szerzik súlyos bevételeiket? Természetesen az, hogy alig fizetnek adót vagy nem egészen ott, ahol az „adójogi aktivisták” és mindig üres államháztartást megtömni igyekvő adóellenőrök szerint kellene.

A hatalmas cégeket nagyon nehéz megadóztatni, hiszen nem ritkán eleve óriási adókedvezményekért cserébe telepednek le egy-egy országban. Ha csak meglebegtetik a távozás gondolatát, a helyi hatóságok gyakran engedékenyek adóügyekben a munkahelyek megtartásának érdekében.

Angliában gyakran forrt fel a közhangulat az óriási cégek adózási praktikái miatt. Az elmúlt években egymás után jöttek az érdekes hírek, először a Starbucksról derült ki, hogy nem fizetnek társasági adót. Pedig forgalmuk meghaladta a 400 millió fontot. Ezt úgy oldották meg, hogy kifizettek pár jogdíjat holland cégüknek (a szellemi jogok kedvezményes adózásáról Hollandiában itt lehet többet olvasni). Ezenkívül vettek még kávébabot Svájcból és magas kamatokat is fizettek a saját külföldi cégeiktől felvett korábbi kölcsönökre.

Az  Amazon pár éve bámulatra méltó 3,35 milliárd fontnyi forgalom után összesen 1,8 millió fontot adózott összesen.

Az óriáscégek nemzetközi adókerülési technikáira  egyre jobban odafigyeltek, ezért ezek a jóhírnevük védelmében gyakran kényszerültek látványos változtatásokra. Azonban a törvényeket betartva minden vállalkozásnak joga van a közterheit optimalizálni, ezt pedig a nemzetközi cégek természetesen fel is használják.

A Google pénzügyi tervezési technikái segítségével csak 2012-ben 2 milliárd dollárnyi adót spórolt a globális piacon elért eredményeiből. Ezt úgy érték el, hogy adózás előtti jövedelmük 80 százalékát Bermudára vitték, ahol nincs társasági adó. Csak az Írország és Hollandia érintésével Bermudára küldött pénz segítségével évi közel egy milliárd dollár adót takarítanak meg, a valódi adókulcsot is 2,4 százalékra küzdötték le.

Az Egyesült Államokban nemrég számolták össze, hogy olyan multik, mint az Apple és a GE, összesen több, mint 2,1 billiárd dollárt vittek „offshore”, a döbbenetes összeg egy nemrég  megjelent tanulmányból került nyilvánosságra. Eszerint az 500 legnagyobb amerikai cég 3620 milliárd dollárt spórólnak meg évente, mert nem fizetik be az amerikai adóhivatalnak. A legtöbb pénzt az Apple manőverezte ki, a technológiai óriáscég 181,1 milliárd dollárt csatornázott alacsony adózású pénzügyi központokba, így megszabadult 59,2 milliárd dollár amerikai adótól. A Microsoft 108 milliárdot tart öt helyen, a Pfizer pedig kétségkívül csúcstartó a maga nemében, hiszen 74 milliárd dollárt parkoltat 151 offshore adóparadicsomban.

Az 500 legnagyobb amerikai vállalatból 358 optimalizálja adóit alacsony adózású pénzügyi központokban, összesen 7762 offshore céget fentartva.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>