Hogy adózik az Uber?

Európa más városaihoz hasonlóan az elmúlt hetekben Budapesten is kitört a taxisok és az Uber háborúja. A sharing economy egyik zászlóshajójának számító online fuvarszervező alkalmazás ellen a legfőbb érv az, hogy nem fizet adót. Vajon igaz ez?

Természetesen nem. Az Uber fizet adót, csak nem Magyarországon. A mobiltelefonos alkalmazáson alapuló vállalkozás kitalálói olyan üzleti modellt dolgoztak ki, amely segítségével minden évben dollár milliárdokat spórolnak meg pusztán azzal, hogy csak a legszükségesebb adókat fizetik be és azokat is ott, ahol ezeknek az adónemeknek a legalacsonyabb a mértéke. Mindezt teljesen legálisan. A probléma ott van, hogy az európai fővárosokban egyéni vállalkozóként vagy taxistársaságba tömörült személyfuvarozók számára ugyanezek a lehetőségek adottak ugyan, ám azt különböző okokból (méretüknél vagy tőkeerejüknél fogva) nem tudják megragadni.

De lássuk csak, hogyan is adózik az Uber! A modell leegyszerűsítve két cégen, egy holland és a bermudai leányvállalaton alapul. A Hollandiában bejegyzett, alkalmazottak nélkül dolgozó Uber C. V. központja Bermudán, egy klasszikus adóparadicsomban van. Ez a leányvállalat szerződést kötött az anyacéggel, hogy egy egyszeri összeg plusz alkalmanként 1,45 százalékos jogdíjért az Egyesült Államokon kívül használhatja az Uber szellemi termékének számító szabadalmakat, azaz magát a mobiltelefonos alkalmazást.

A másik láb az Uber B.V. Ennek a társaságnak már alkalmazottai is vannak. Ha valaki Budapesten egy Uber sofőrnek fizet az utazásért, akkor a díj 20 százaléka ebbe a cégbe áramlik bevételként. A többi marad a sofőré. Az Uber B. V. aztán jogdíjat fizet az Uber C. V.-nek cserébe az annak tulajdonában lévő szabadalom használatáért. Úgy hírlik, a bevételek 1-2 százaléka marad az Uber B. V.-nél, azaz ennyi után fizetnek adót, a többi pénz jogdíjként az Uber C.V.-hez kerül.

Mivel az Uber C. V. Hollandiából nézve egy Bermudán bejegyzett, amerikai állampolgárok tulajdonában álló cég, azzal a holland hatóság nem tud mit kezdeni. (Bermudán a társasági adó 0 százalék.) Az Egyesült Államokból nézve ugyanakkor holland cégről van szó, így igénybe veheti a halasztott adózást. A halasztott adózás lényege, hogy az adott cég mindig annyi adóráfordítást mutat ki, amennyi a számviteli eredménye. A cég persze ettől még sem több, sem kevesebb adót nem fizet, de az eredmény valós bemutatása szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy a halasztott adózás hatása megjelenik-e a beszámolóban.

Na de mi a helyzet a sofőrökkel? Az Uber azzal érvel, hogy ő csupán egy olyan szolgáltatást nyújt, ami összeköti a vállalkozóként működő sofőrt az utassal. Magyarán az Uber sofőrjei nem alkalmazottak, hanem független vállalkozók, így utánuk nem az Ubernek, hanem maguknak a sofőröknek kell járulékot fizetni.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>