Hazát cserélő dollármilliomosok

Tavaly mintegy 108 000 dollármilliomos költözött el hazájából. 2017-ben ez a szám 95 000 volt. A „milliomos-migránsok” legnépszerűbb célpontja Ausztrália volt 2018-ban, de az USA, Kanada, Svájc, Egyesült Arab Emírségek, Karib-térség, Új-Zéland, Szingapúr, Izrael, Portugália, Görögország, Spanyolország, Monaco, Málta, Mauritius, Lettország és Hongkong szintén igen kedvelt a körükben.

A Global Wealth Migration Review már 10 éve vizsgálja a vagyonnövekedési és vagyonvándorlási tendenciákat. Összesen 90 országot és 150 várost vettek górcső alá. Az AfrAsia Bank által közzétett Global Wealth Migration Review 2019 szerint Ausztrália a világ legnépszerűbb célpontja a milliomosok körében. Ide vándorolt a legtöbb szupergazdag. A jelentés szerint 12 000 milliomos (vagyis olyan, akinek minimum 1 millió dolláros vagyona van) költözött a kenguruk földjére. Az ezüstérmes Egyesült Államokba tízezren érkeztek, a harmadik helyezett Kanadába pedig 4000 fő vándorolt. Amerika már évek óta nem tudja megelőzni Ausztráliát. A jelentés szerint ez három tényezőnek tudható be: a biztonság, az örökösödési adók és az egészségügyi ellátással kapcsolatos problémák.

Dubaj, a Közel-Kelet az első és elsődleges pénzügyi központja, szintén népszerű. 2018-ban megközelítőleg 2000 milliomos érkezett az Egyesült Arab Emírségekbe, ami új lendületet adott a helyi gazdaságnak. Legtöbbjük nem meglepő módon Dubajban telepedett le. A jelentés szerint az Egyesült Arab Emírségekben a gazdag bevándorlók száma 2018-ban 2% -kal nőtt. Szingapúr lett Ázsia legnépszerűbb országa, itt 1000 új gazdag állampolgárnak örülhettek.

Míg a bevándorló milliomosok az adott ország vagy város vagyonát növelik, a kiáramlás fájdalmasan érinti azokat a térségeket, ahonnan távoznak a szupergazdagok. Az ország, ahonnan a legtöbb gazdag tavaly eljött, Kína volt. 2018-ban mintegy 15 000-en hagyták el az országot, a második Oroszország lett 7000 kivándorlóval, a harmadik pedig India, 5000 fővel. Nagy számban hagyták el a gazdagok Törökországot és Franciaországot is.

Az Egyesült Királyság az elmúlt 30 év a hazát váltó tehetős emberek kedvelt célpontja volt, az elmúlt két évben azonban az szigetország mintegy 7000 milliomost vesztett el. 2017-ben 4000-et, 2018-ban pedig 3000-et. A jelentés a Brexit-et azonosította, mint fő távozási okot.

A jelentés szerint a globális vagyon mintegy 26% -kal nőtt az elmúlt 10 évben, ami nagyrészt az ázsiaiak vagyonosodásnak köszönhető. Érdekesség az is, hogy a 2008-2018 között a világ tíz legjobb teljesítményt nyújtó tőkepiacából hét Ázsiában található. Kína például ezen időszakban 130%-os vagyonnövekedést produkált.

A jelentés szerint körülbelül 14 millió szupergazdag van a világon. 560 000 többszörös milliomos van, akik vagyonának a nettó eszközértéke meghaladja a 10 millió dollárt, és 25 000 olyan, akinek több, mint 100 millió dollár a vagyona. A világon 2140 dollármilliárdos él, itt a nettó eszközérték meghaladja az 1 milliárd dollárt.

***

Kollégáink mindig naprakészek a különböző országok adózási és vagyonvédelmi lehetőségeiről. Az esetek 90%-ában már az első találkozón megoldást találunk a felvetéseikre.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>