Hamarosan piacon a blokklánc kötvény!

A Commonwealth Bank of Australia (CBA) blokklánc (block-chain) technológián alapuló kötvényeket bocsát ki a Világbank megbízásából. Az új blokklánc platform elosztott főkönyvi technológiát (DLT), az IoT rendszert és az intelligens szerződéseket biztosít.

Augusztus elején jelentették be, hogy a CBA lesz az első pénzintézet, amely blokkláncon alapuló kötvényeket bocsát ki. A bankot a Világbank bízta meg a feladattal. A CBA egy privát Ethereum alapú blokkot használ, de mivel a technológia rohamosan fejlődik, így elképzelhető, hogy a jövőben más alap is szóba jöhet.

A két szervezet szerint a blokkhálózat technológia leegyszerűsíti a tőkeáramlást és az értékpapírokkal folytatott műveletek végzését. A Világbank évente 50-60 milliárd dollár értékben bocsát ki kötvényeket a feltörekvő gazdaságok fenntartható fejlődésének biztosítására. Az új blokklánc platform elosztott főkönyvi technológiát (DLT), az IoT rendszert és az intelligens szerződéseket biztosít.

A kötvényt bond-i-nek nevezték el, ami a egyrészt a „Blockchain Offered New Debt Instrument” (új blokkklánc alapú eszköz) rövidítése, másrészt hivatkozás a sydney-i Bondi Beachre is. A kötvény értéke a várakozások szerint 50-100 millió ausztrál dollárig emelkedhet.

A kötvény infrastruktúráját a Microsoft Azure felhőszolgáltatása biztosítja. Az IT óriás validálta a rendszert és az eredmények szerint az új platform biztonságos és rugalmas, a technológia kiállta tehát a próbát. A platform kapcsán Matt Kerner a Microsoft Azure Blockchain Engineering igazgatója azt mondta, hogy a vállalat továbbra is teljes mellszélességgel támogatja a Világbank munkáját.

A CBA ügyvezető igazgatója, James Wall úgy véli, hogy ez a tranzakció úttörő lesz, mivel bemutatja, hogy a blokklánc alapú technológia hogyan segíthet a kereskedelem különböző résztvevői számára. Véleménye szerint a blokklánc technológia forradalmasíthatja a teljes pénzügyi szektor működését és meghatározó szerepe lesz a jövőben.

Denis Robitaille, a Világbank egyik vezetője a tranzakció kapcsán elmondta, hogy a Világbank elkötelezett az új technológiák iránt, mert ez lehet a szegénység felszámolásának alapja. Hozzátette, hogy a diszruptív technológák hozzájárulhatnak a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításához is.

A kriptovaluták egyik legnagyobb hátrányának azt tartották, hogy nincs mögöttük valódi fedezet, de mivel a kötvényekre mindig kell fedezetet biztosítani, így ez a probléma megszűnhet. A lépés a várakozások szerint vonzóbbá fogja tenni a kriptogazdaságot.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>