Élesedett a globális minimumadó intézménye

2024. január 1-én lépett hatályba a globális minimumadóról szóló uniós irányelv. A globális minimumadó célja, hogy minden 750 millió eurós árbevétel fölötti vállalatcsoport tényleges adóterhe elérje a 15 százalékot, ezzel csökkentve a nagy cégek adóelkerülését.

A nemzetközi hatóságok szerint az adóelkerülés egyik kedvelt formája az volt, hogy a vállalkozások nem ott rótták le közterheiket, ahol a bevételük keletkezett, hanem alacsony adózású országokban. Így ők milliárdokat spóroltak, de ugyanennyit vettek ki az adott állam kasszájából is. Az új szabályozás bevezetését sok évig tartó közös gondolkozás és rengeteg vita előzte meg, de most bevezették, ami kétségtelenül az elmúlt évtizedek legjelentősebb fejleménye és változása a nemzetközi adózásban.

Egyes országok adócsökkentésekkel, alacsony társasági adóval kívánták magukhoz csábítani a cégeket és a befektetőket – így tesz egyébként Magyarország is. A digitalizáció térnyerése miatt ehhez már fizikai jelenlétre sem volt szükség, így a jövedelem egyre könnyebben átcsoportosítható az alacsonyabb adókulcsú országokba. Ennek következtében az OECD statisztikái szerint a társaságiadó-kulcsok globális átlaga 2000 és 2018 között 32,5 százalékról 23,9 százalékra csökkent.

Az idei év kezdetével bevezetett minimumadót minden olyan cég köteles megfizetni, amely a szabályozásban meghatározott mértékű árbevételt elérő vállalatcsoport tagja. A szabályozás szigorú. Aki nem tesz eleget az adminisztrációs kötelességének, az jelentős büntetésre is számíthat.

Hogyan állapítják meg a fizetendő adó összegét? A különböző csökkentő és növelő tételek figyelembevételével számolják ki az úgynevezett „Globe-jövedelmet”, amely az adó alapja lesz. A kalkuláció minden ország esetén egységes módszerrel történik. Ezt követően megállapítják a cég által ténylegesen megfizetett adókat. A tényleges adómérték a kifizetett adók és a Globe-jövedelem hányadosa. Ha az így számított tényleges adómérték nem éri el a 15 százalékot, akkor a vállalatnak ezt a különbözetet kell megfizetnie. A kiegészítő összeg maga a globális minimumadó.

A globális minimumadó bevezetése hazánkban nagyjából két-háromezer céget érint. Magyarországon a figyelembe vett adók a társasági adó, a helyi iparűzési adó, az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>