A globális adózás pillérei

A globális minimumadó ötlete az OECD-től származik és jelentős nemzetközi erőfeszítések árán sikerült megvalósítani. Az OECD program (BEPS 2.0) fő célja, hogy további lépéseket tegyen a globális adórendszer méltányos és igazságos átalakításáért. Az új adózási koncepció két pillérből áll. Tekintsük át ezeket!

Az első pillér a digitális üzleti modellek jövedelmének megadóztatását teszi lehetővé. Ez lényegében magára az alapproblémára ad megoldást, miszerint a multik nem ott adóznak, ahol a bevételük keletkezik, hanem ahol a székhelyük van, ami a legtöbb esetben egy alacsony társasági adózású országban található. Az első pillér ennek gyakorlatnak vet véget, hiszen a vállalatoknak azokban az országokban is adózniuk kell, amelyekben ténylegesen tevékenykednek, nemcsak ott, ahol a központjuk működik. Ez maga a globális minimumadó (GloBE), amelynek mértékét 15 százalékban határozták meg. A gyakorlati alkalmazás szerint egy képlettel számolják ki, hogy hol és mennyi adót kell befizetni az érintett vállalatoknak.

A második pillér a minimumadó koncepciójának bevezetésére vonatkozik. Ennek értelmében, ha egy multinacionális vállalatcsoport leányvállalatainak adóterhelése egy adott országban nem éri el a minimumadó mértékét (azaz a 15 százalékos effektív adóterhelést), akkor az adókülönbözetet szükségszerűen be kellene szedni az anyavállalat országában az anyavállalattól. A GloBE-szabályok szerint a multinacionális vállalatoknak kiegészítő adókötelezettsége keletkezne a végső anyavállalat országában, ha a leányvállalat effektív adókulcsa egy adott országban nem éri el a 15 százalékot. A szabályozás a 750 millió euró feletti konszolidált árbevételű vállalatcsoportokra vonatkozna.

Egy példával élve; ha egy német anyavállalatnak van egy magyar leányvállalata, akkor a magyar leány által fizetett 9 százalékos társasági adón túlmenően a német anyavállalat is megadóztatható a minimumadó (15%) és az alacsonyabb adókulcsú állam által alkalmazott adómérték különbözete összegében. Amennyiben az egyéb beszámítható adókat nem vesszük figyelembe, úgy ebben esetben egy 6 százalékos további adóztatás jelenne meg a magyar leányvállalat „miatt”.

Az adminisztratív és megfelelési (compliance) költségek csökkentése érdekében a program egyes iparágakra leválasztási (carve-out) szabályokat is beépít. Ennek alapján az adóalap csökkenthető a tárgyi eszközök 8, illetve a bérköltség 10 százalékával. Ez azoknak az országoknak nyújt jelentős könnyítést, ahol a különböző multinacionális vállalkozások leányvállalatai befektetett eszközökkel és magas munkaerő-költséggel valós gazdasági tevékenységet fejtenek ki, tehát nem klasszikus „offshore” adóparadicsomok. Magyarország számára például a „carve-out” szabályok bevezetése kifejezetten előnyös.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>