Európa legnagyobb adócsalási botránya jön?

Nem kevesebb, mint 55 milliárd eurót bukhattak egyes európai országok egy most napvilágra került gigantikus adócsalási botrányban, amelyben a legnagyobb európai bankok közül több is érintett lehet. A 2016-ben indult vizsgálat az elmúlt 15 év megkérdőjelezhető tranzakcióit fedi fel.

Még 2016-ban kezdték el vizsgálni a hatóságok azt az ügyet, hogy milyen adócsalási módszereket alkalmaztak egyes európai bankok az elmúlt évtizedben. A kialakuló botrányban érintett a Deutsche Bank, valamint a Banco Sandander, a Commerzbank, a Hypovereinsbank, német tartományi bankok, a Warburg Bank, a Barclay, a BNP Parbias, a JP Morgan, a Bank of America Meryll Lynch, a Morgan Stanley és a UBS is, azaz a legnagyobb bankok közül jónéhány.

Az napvilágra került adócsalás az úgynevezett anonim ügyfélkereskedéshez kapcsolódik. Ez ugyanis lehetőséget ad az ügyfélazonosság elrejtésére, az ügyfelek számára pedig lehetővé teszi, hogy hamis, dupla vagy többszörös adó-visszatérítést vehessenek igénybe.

A legfrissebb sajtóértesülések szerint a vizsgálat eddig azt állapította meg, hogy a csalássorozat a német költségvetésnek 2001 és 2016 között 31,8 milliárd euró, Franciaországnak 17 milliárd euró, Olaszországnak 4,5 milliárd euró, Dániának 1,7 milliárd euró kárt okozott, de rajtuk kívül Ausztria, Belgium, Finnország, Hollandia és Spanyolország is a megkárosított országok között van.

A nemzetközi vizsgálatban 12 ország 19 médiuma vett eddig részt, 180 ezer oldalnyi bizonyítékot néztek át, többek között német ügyészségi iratokat is. A bankok egyelőre tagadják, hogy bűncselekményt vagy szabálytalanságot követtek volna, néhányan közülük mindössze annyit jeleztek, hogy együttműködnek a hatóságokkal az ügy felderítésében.

Érdekes adalék, hogy hasonló gyanúba keveredett a legnagyobb észak-európai bank, a Nordea is. A Hermitage Capital Management befektetési alap vezetője szerdán Helsinikben közölte, hogy pénzmosás miatt keresetet adott be a Nordea ellen Dániában, Norvégiában és Svédországban, korábbi könyvvizsgálója, Szergej Magnyitszkij ügyével kapcsolatban.

Magnyitszkij 2009-ben halt meg egy oroszországi börtönben. 2008-ban tartóztatták le, miután bizonyítékokkal állt elő azzal kapcsolatban, hogy orosz hatóságok 230 millió dolláros adócsalást követtek el. A friss információk szerint az üggyel kapcsolatos gyanús tranzakciók a Nordea bankon keresztül történhettek. Akár 175 millió dollár értékű, potenciálisan illegális pénzeszköz áramolhatott keresztül az észak-európai bankon. A bank közölte, hogy együttműködik a hatóságokkal.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>