Tovább élnek az EU-s szankciók Oroszország ellen

Az EU meghosszabbította az Oroszország ellen bevezetett szankciók hatályát. A Krím jogellenes bekebelezése és Ukrajna szándékos destabilizációjára válaszul az Unió 2014. márciusa óta több lépésben korlátozó intézkedéseket vezetett be Oroszországgal szemben. A korlátozó intézkedések több területen is sújtják az országot; diplomácia; vagyoni eszközök befagyasztása és utazási tilalom; gazdasági kapcsolatokat érintő korlátozások és gazdasági szankciók. De pontosan mit is jelentenek a szankciók a gyakorlatban?

Diplomáciai szankciók: Kezdetnek 2014-ben elmaradt az EU–Oroszország csúcstalálkozó, és az uniós tagállamok úgy döntöttek, hogy a szokásos kétoldalú csúcstalálkozóikat sem rendezik meg az orosz féllel. Továbbá, minden egyéb függőben lévő ügyet, például a vízumkérdést, valamint az EU és Oroszország közötti új megállapodásról szóló tárgyalásokat is felfüggesztették. 2014 óta a G8-csúcstalálkozó helyett G7-csúcstalálkozót rendeznek, kihagyva Oroszországot és az Oroszország OECD-hez és Nemzetközi Energia Ügynökséghez való csatlakozásáról szóló tárgyalások is megszakadtak.

Vagyoni eszközök befagyasztása és utazási korlátozások: Az Ukrajna szuverenitását és függetlenségét aláásó tevékenységeik miatt az EU 175 személy és 44 szervezet vagyoni eszközeit befagyasztotta, továbbá megtiltotta számukra a beutazást 2014. márciusában. Az intézkedéseket legutóbb 2019. szeptemberében hosszabbította meg az EU 2020. szeptember 15-ig.

Hűtlen kezelés: 2014. márciusában a Tanács úgy döntött, hogy befagyasztja az ukrán állami vagyon hűtlen kezeléséért felelős személyek vagyoni eszközeit. A szankciókat legutóbb 2020. márciusában hosszabbították meg 2021. március 6-ig.

Krím és Szevasztopol: Oroszország jogellenesen bekebelezte a Krímet és Szevasztopolt és az EU erre is szankciókkal reagált. Ezen az intézkedések szerint tilos a Krímből és Szevasztopolból származó termékek behozatala az EU-ba, továbbá beruházási korlátozások, turisztikai szolgáltatások nyújtásának tilalma és egyes termékekre és technológiákra vonatkozó exporttilalom is életben van. A Tanács 2020. június 18-án 2021. június 23-ig meghosszabbította a felsorolt intézkedések hatályát.

Gazdasági szankciók: A gazdasági szankciók a legutóbbi meghosszabbítás értelmében 2020. július 31-ig vannak hatályban. Ezek szerint korlátozzák egyes orosz bankok és vállalkozások hozzájutását az elsődleges és a másodlagos uniós tőkepiaci forrásokhoz, fegyverkiviteli és -behozatali tilalmat rendelnek el, megtiltják a kettős felhasználású termékek katonai célokra vagy oroszországi katonai végfelhasználók részére történő kivitelét, korlátozzák Oroszország hozzáférését a kőolaj-kitermelés és -feltárás céljára felhasználható egyes érzékeny technológiákhoz és szolgáltatásokhoz.

A gazdasági együttműködést érintő intézkedések: Az uniós vezetők 2014. júliusában határoztak a gazdasági együttműködés korlátozásáról. Az uniós tagállamok megállapodtak abban, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsában is összehangolják álláspontjukat annak érdekében, hogy a bank függessze fel az új műveletek finanszírozását. Ezen felül újraértékelték az EU Oroszországgal folytatott kétoldalú és regionális együttműködési programjait, és bizonyos programokat felfüggesztettek.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>