EU: kockázatos az aranyútlevél

Egy korábbi bejegyzésben írtunk arról, hogy eddig több mint 40 ezren éltek azzal a lehetőséggel, hogy pénzért állampolgárságot vegyenek. Az úgynevezett „aranyútlevél” programok népszerűsége egyre nő, de ennek nem mindenki örül. Most az EU és az OECD jelezte, aggályosnak tartja ezt a gyakorlatot, mert véleményük szerint biztonsági kockázatot jelent az, hogy kétes személyek is átjuthatnak a szabad mozgást nyújtó „aranyútlevelek” rendszerén.

Az EU adóparadicsomokról szóló feketelistája után itt a legfrissebb, de ezt az OECD állította össze. A listán az a 21 állam szerepel, amely kétes külföldi személyeknek adott aranyútlevelet, vagyis olyan úti okmányt, amellyel szabadon utazhatnak a világban.

Vera Jourová EU biztos a napokban adott hangot aggodalmának, annál is inkább, mert a feketelistán két uniós tagállam is szerepel: Ciprus és Málta. Mindkét állam esetén volt már arra példa, hogy nem teljesen tiszta háttérrel rendelkező, elsősorban kínai, közel-keleti és orosz személyek vehettek állampolgárságot, illetve útlevelet pénzért vagy befektetésért cserébe. Sok esetben a pénz eredete is kérdéses és valószínűsíthető, hogy nem teljesen legális úton jutottak hozzá.

Jelenleg nemzeti hatáskörben van az útlevelek kiadása, vagyis az országok önállóan dönthetnek arról, hogy kinek és milyen feltételekkel adnak útlevelet, amivel aztán az újdonsült „állampolgárok” szabadon mozoghatnak az unió egész területén. A terrorfenyegetettség miatt a biztonság egyre több tagállamban vált prioritássá, ezért az „aranyútlevelek” ügye mindinkább uniós probléma. A másik ok, ami miatt problematikus ezek ügye, az a korrupció.

Vera Jourová szerint aggasztó az ügy korrupciós vonatkozása is. Mint ismeretes, egy évvel ezelőtt robbantották fel az oknyomozó újságíró autóját Máltán. Daphne Caruana Galizia azt állította, hogy Málta miniszterelnöke is benne van egy hálózatban, mely gazdag külföldieknek „aranyútlevelet” nyújt anélkül, hogy meggyőződne arról, hogy jelent-e az illető biztonsági kockázatot az országnak és az Európai Uniónak. A máltai okmány ára egyébként egymillió dollár. Az „aranyútlevelek” tulajdonosai általában nem kívánnak letelepedni a szóban forgó államban, csak szabadon mozgást akarnak az EU-ban és azokban az országokban, ahová az uniós útlevél automatikus belépést tesz lehetővé.

Nem került szóba az az eset, amikor állampolgársággal nem együtt járó letelepedési engedélyt adnak. Ezekkel az okmányokkal ugyanúgy szabad mozgás joga jár a közösségen belül, tehát elvileg ugyanúgy fennáll a biztonsági kockázat. Éppen ezért Magyarországgal szemben ugyanaz a fenntartás fogalmazódhat meg, hiszen hazánk lényegében ellenőrzés nélkül adott ki letelepedési engedélyt EU-n kívüli személyeknek.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>