Offshore szerzői jogok, szabadalmak és szellemi tulajdon

Offshore cég vásárolhat és használhat szerzői  jogokat, szabadalmakat, védjegyeket, valamint birtokolhat know-how jogokat is. Az offshorecég kiadhat al-licencet, majd különböző országokban kiaknázhatja a szellemi tulajdont. Az ilyen roppant hatékony és divatos offshore adózási struktúrákat érdemes nagyon alaposan megtervezni, mert a magas adózású országok forrásadóval sújthatják a jogdíjkifizetéseket a forrásnál. Ilyenkor érdemes a kettős adóztatást elkerülő egyezményekre nagyon odafigyelni, hiszen az csökkentheti a fizetendő forrásadó mértékét.

A szellemi jogokat kezelő offshore cégek különösen hatékonyak, ha internet alapú üzletekkel foglalkoznak, például a domain neveket birtokolnak adómentes környezetben. Arra is kitűnően alkalmasak, hogy  nem vagyoni termékeket értékesítsenek online. Sőt, high-tech, internet alapú üzleteket mintha kifejezetten arra teremtették volna, hogy adójukat offshore cég segítségével tervezzék.

“A szellemi tulajdon a szerzői jog és az iparjogvédelem által oltalmazott alkotások összefoglaló neve. A szellemi alkotások hasznosításáért cserébe a tulajdonos jogdíjra jogosult. Ide tartozik többek között minden olyan térítés, amelyet irodalmi, művészeti, tudományos művek, filmek szerzői jogának, szabadalmak, szoftverek, védjegyek, ipari minták, tervek, titkos formulák használatáért vagy használati jogáért fizetnek.” (Itt további információkat olvashat a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó adótervezési lehetőségekről)

A szellemi tulajdonhoz, szabadalmakhoz, védjegyekhez kapcsolódó cégek adózását egyre több ország csökkenti és teszi  vonzóbbá, mert céljuk, hogy minél több magas tudást igénylő céget és befektetőt csábítsanak betelepülésre.

Szellemi jogok kezelésére alapított offshore cég/holding gyakorlati felhasználása adótervezésre

A jogok megszerzése után az offshore cég licenc vagy franchise szerződést köt a szellemi tulajdon kiaknázásában érdekelt vállalkozásokkal. Az ebből származó jövedelem offshore, tehát elvileg adómentes vagy kifejezetten alacsony adózású helyszínen gyűlik. A forrásadó csökkentésére akár egy második céget is be lehet iktatni az adózás folyamatába.

Klasszikus megoldás az, hogy a jövedelmezőnek tűnő szabadalom, szerzői jog vagy védjegy már azelőtt offshore céghez kerül, mielőtt értéke jelentősen emelkedne. A szellemi tulajdont birtokló cég ezek után értékesíti a használati jogot harmadik feleknek. Így működik például a legtöbb szoftver fejlesztő cég, ezeket eleve alacsony adózású vagy offshore területeken jegyzik be. Az is előfordulhat, hogy a jogokat birtokló cég nem offshore területen van, de az ennek a cégnek tulajdonosként működő holding cég már igen.

A szellemi tulajdonhoz kapcsolódó adótervezési megoldások száma szinte végtelen, azonban van néhány olyan iparág, amelyekben nagyon hatékonyan lehet adócsökkentő offshore megoldásokat alkalmazni:

– szoftver-fejlesztés,

– szerzői jogok kezelése (könyvek, cikkek, zenék, filmek, stb)

– minősítési eljárások, kiadói feladatok, szakmai bizonyítványok kiadása, stb.

A szellemi joghoz kapcsolódó, adótervezésről szóló sorozatunk következő részei a legnépszerűbb alacsony adózású területek lehetőségeit mutatják be.

Recent posts

4 Consequences of US Tax Reform

Over the course of the past several weeks, President Trump has consistently called for tax reform, and the Senate Finance Committee has scheduled hearings on both business and individual tax reform.

More >>>