Egy igazán jó üzlet? Irány az Egyesült Arab Emirátusok!

Dubai és Abu Dzabi világszerte jól ismert tagállama az Egyesült Arab Emírségek nevű államszövetségnek. Nem véletlenül, hiszen a külföldről érkező befektetők rendkívül kedvező körülmények között tudnak itt üzletet kötni. Azt viszont kevesen tudják, hogy nem csak e két emírségben érdemes próbálkozni, hanem a kisebbekben, így Umm el Kaiveinben vagy Adzsmánban is.

Az Emírségekbe üzleti céllal érkező külföldi befektető három féle módon alapíthat itt céget. Egy helyi vállalkozásba beszállni, úgy hogy abban a belföldi tulajdonos van többségben, meglehetősen költséges megoldás, ráadásul az e cégre vonatkozó jogszabályok is korlátozhatják a tevékenységet. Jobb megoldás, ha International Business Company-t alapítunk vagy a 35 „szabad zóna” valamelyikében fogunk vállalkozásba, vagyis ún. Free Zone társaságot hozunk lélre.

Cégünk megalapításához egy tulajdonos és egy igazgató kell, utóbbi csak természetes személy lehet, cég nem. Ezen kívül szükségünk lesz 300 ezer dirham névleges tőkére is. A társaság megalapítása általában két hét alatt lezajlik úgy, hogy ahhoz ki sem kell utaznunk. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy a szükséges dokumentumok hitelesítése nem könnyű és elég drága is. Cserébe viszont általában nem kell beszámolót benyújtani a cég tevékenységéről és adóbevallást sem kell készítenünk, mert az Emírségekben nincs jövedelemadó.

Letelepedésre is van lehetőség. Ehhez céget kell alapítani, majd a tulajdonosnak 3, az igazgatónak 2 évre lehet vízumot kapni. Az első lépés az úgynevezett Establishment Card megszerzése, majd ezt követően kapunk letelepdési engedélyt. Utána hivatali ügyintézés, retina szkennelés és orvosi vizsgálat következik, ehhez bizony 1 hétre ki kell utazni a helyszínre. Ha a vizsgálatok sikeresek, egy hónap múlva a kérelmező megkapja az Emirates ID-jét. Innentől a megújításhoz fél évente be kell utazni az Emírségekbe. Az első hat hónap után állítanak ki illetőség igazolást.

Nem egyszerű folyamatok, de megéri meglépni őket, mert az Emírségekben üzletelni adózási szempontból sok előnnyel jár. Az itt alapított Free Zone társaság nem minősül offshore cégnek. Ha valaki letelepedési engedéllyel bír, akkor bárhol a világon szerzi jövedelmét, az adómentes. Igaz, ehhez adóilletőségünket biztosítani kell, azaz állandó lakcímmel kell rendelkeznünk az Emírségekben, ami nem olcsó mulatság.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>