Egy botrány margójára: üldözendő-e az offshore tevékenység?

Offshore botránytól hangos ezekben a napokban a hazai és a nemzetközi sajtó. A Süddeutsche Zeitung című német lap ugyanis megszerezte egy panamai ügyvédi iroda belső iratanyagát. Összesen 11,5 millió oldalnyi titkos dokumentumról van szó. Kiderült, hogy a Mossack Fonseca Ügyvédi Iroda politikusok, művészek, sportolók, milliárdos üzletemberek, sőt bűnözők vagyonának eltüntetésében segédkezett hosszú évtizedeken keresztül.

Egy botrány persze sosem jön jókor, ám a mostani különösen sokat árthat. hatására ugyanis a nem kellően tájékozott közvélemény szemében az offshore egyet jelent az adócsalással, a pénzmosással, a jövedelmek eltitkolásával. Csakhogy egyátalán nem erről van szó! Az offshore tevékenységet ugyanúgy szabályozzák, mint a cégjog más területeit. Ahhoz, hogy megértsük pontosan mi is az offshore tevékenység lényege, tisztázni kell néhány adózással kapcsolatos alapfogalmat.

Adótervezés: Abszolút legális módszerről van szó. Ennek segítségével a vállalkozás megkeresi, hogy számára melyik a legelőnyösebb adózási lehetőség, majd azzal a módszerrel fizeti be közterheit. Gondoljunk csak bele, egy kisvállalkozó is általában mérlegeli, hogy például az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) vagy kisadózók tételes vállalkozói adó (kata) szabályai szerint adózzék-e! A nagyobb vállalkozásuk is ugyanígy mérlegelnek, hogy mivel járnak jobban.

Adókikerülés: Az adóterhelés csökkentésére szolgáló legális módszer. Itt egy vállalkozás megkeresi egy-egy ország adórendszerében a kiskapukat és kihasználja azokat. Értelemszerűen ez a módszer is teljesen legális. Ha az adóhatóság rábukkan egy ilyen esetre, akkor a szóban forgó vállalkozást nem bünteti, inkább igyekszik bezárni a kiskaput.

Adóelkerülés: Az adókikerülés nemzetközi formája. A módszer lényege, hogy egy adott vállalkozás abban az országban adózik, ahol a legkevesebbet kell fizetnie. Ezt megteheti úgy is, hogy oda helyezi a székhelyét és ott valódi tevékenységet folytat, ami után értelemszerűen adót fizet. A másik módszer, hogy egy valódi tevékenységet nem végző offshore cégen keresztül adózik. Mindkét módszer teljesen törvényes. Az Európai Unión belül is vannak olyan országok, mint Ciprus vagy éppen Luxemburg, ahol az átlagosnál kedvezőbbek az adózási feltételek. Nem árt tudni, hogy bizonyos szempontból Magyarország is offshore területnek számít.

Adókijátszás: Teljesen törvénytelen adócsalási módszer, amikor az adózó egyértelműen sérti a törvényeket vagy az adózási szabályokat. Az egyik fajtája az adócsalás. Sajnálatos tény, de az adókijátszás során sokan bonyolult céghálón keresztül offshore cégek bevonásával tüntetik el jövedelmüket, hogy ne kelljen adót fizetniük utána.

A fenti fogalmak alapján egyértelműen látható, hogy az offshore cég olyan eszköz, mint mondjuk egy balta. Megkönnyítheti az életünket, de amivel szörnyű dolgokat is lehet csinálni.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>