Drasztikus brit adócsökkentés miatt aggódik Brüsszel

Az Európai Bizottság szankciós mechanizmust hozna létre a britek kilépését követő úgynevezett átmeneti időszakban. A tervek szerint az EU-s szabályok megszegése esetén korlátoznák a britek hozzáférését az egységes belső piachoz. Brüsszel attól is tart, hogy a britek alacsony adókkal csalogatnák az országba a befektetőket, ezért arra kötelezné Londont, hogy a kilépés után is tartsa be az EU adószabályait.

A tervezet szerint a belső piaci tagságból fakadó előnyöket többek között akkor korlátozhatnák, ha a Bizottság megítélése szerint az ügy rendezése túl sokáig tartana az Európai Bíróságon. A szövegben arra is kitértek, hogy a szigetországnak az esetleges átmeneti időszakban tartózkodnia kell majd minden olyan lépéstől, amely valószínűsíthetően ellentétes az EU érdekeivel a nemzetközi szervezetekben.

Az átmeneti időszak 2020. december 31-én, vagyis másfél évvel a tervezett európai uniós kiválást követően érne véget. Az Egyesült Királyságnak ez alatt továbbra is teljes körűen be kellene tartania a közösségi jogot, beleértve az új szabályokat is, a döntéshozatalban viszont már nem vehetne részt. A szigetország ebben a 21 hónapban is részese maradna a vámuniónak és az egységes piacnak, továbbra is eleget kellene tennie a költségvetési kötelezettségeknek, illetve alá kellene vetnie magát az Európai Bíróság joghatóságának. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a britek 2020-ig csendes tagok maradnának. Az más kérdés, hogy vajon a Brexit után mennyire lesz vonzó célország Nagy-Britannia.

A másik terület, ami aggasztja az uniót, az adózás. A Brexit után a briteket nem köti többé az EU-s adópolitika, így attól teljesen független adóügyi döntéseket hozhatnak. Az EU attól tart, hogy a szigetország ezt kihasználva sokkal kedvezőbb adópolitikával vonzza majd befektetőket. Éppen ezért a Bizottság azt javasolja, hogy az EU-Egyesült Királyság megállapodás egy olyan pontot is foglaljon magában, ami továbbra is kötelezi az szigetországot a hatályos EU adószabályok betartására. Ebbe beletartozik az információcsere kötelezettség, az adóelkerülés elleni intézkedések, és a hitelintézetekre, befektetési cégekre vonatkozó, országok közötti nyilvános jelentések közzététele is.

Az unió azon dolgozik, hogy a britek semmiképpen se járjanak jól a kilépéssel. Mindezt azért teszi, hogy elvegye más tagországok kedvét, tudatosítva bennük, hogy az unión belül maradás a legjobb megoldás minden tagország számára.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>