Digitális adót vezetne be Ausztria

Három százalékos adót vetne ki az osztrák kormány a nemzetközi internetes nagyvállalatok reklámeladásokból származó bevételeire. A digitális adót a világszinten évi legalább 750 millió eurós, Ausztriában pedig legalább 10 millió eurós forgalmat bonyolító konszernekre vetnék ki, a tervek szerint 2020-tól. Az elképzelés természetesen nem új keletű, hiszen a digitális adó bevezetését már jó ideje napirendre vette az EU, ráadásul az OECD is megreformálná a multik adózását.

A végleges döntéssel Bécs megvárja az EU pénzügyminiszteri tanácsának (ECOFIN) ülését, de ha ott sem születik megállapodás az információtechnológiai nagyvállalatok európai szintű megadóztatásáról, akkor, francia mintára, önálló, nemzeti jogszabállyal bevezetik az új digitális adót. A Facebook, az Amazon, a Google és az Alibaba nagy valószínűséggel mind ott lesz az adóalanyok között. Tavaly még az osztrákok is bizakodók voltak, hogy gyors döntés születik a digitális adó kapcsán az EU-ban, de ez nem történt meg. Ezért úgy döntött a kormány, hogy elindítja az adó bevezetésének folyamatát.

Franciaország már megunta a várakozást, így ott idén január 1-től már életbe is lépett a digitális adó, amelyből az előzetes becslések szerint éves szinten 500 millió euró plusz bevételt jelenthet a költségvetésnek. Sajtóértesülések szerint az olaszok sem várnak már sokat az EU-ra, és ők is azt tervezik, hogy hamarosan bevezetik az adót, ami a tervek szerint a többi országéhoz (és az EU javaslathoz) hasonlóan szintén 3 százalékos lenne.

A francia, az osztrák és a tervezett olasz lépés mind újabb bizonyíték arra, hogy az európai országoknak kezd elege lenni abból, hogy a nagy netes cégek nem fizetnek elegendő adót azon a piacon, ahol digitális szolgáltatásaikat értékesítik. A probléma forrása az, hogy ahogy a tech (és multinacionális) vállalatok jelenleg sokszor a kedvezőbb adózási lehetőségeket biztosító offshore-országok irányába mozgatják a profitjukat, függetlenül attól, hogy az hol keletkezett. Magyarul: ott adóznak, ahol kevesebb, vagy egyáltalán nincs társasági adó.

Problémát jelenthet ugyanakkor, hogy a hirdetők minden bizonnyal át fogják hárítani a plusz költségeket a felhasználókra, ezért az adó jelentős részét végül a helyi vállalkozások és emberek fizetik majd meg. A döntéshozóknak ezt is figyelembe kell venniük, amikor megalkotják az új jogszabályokat.

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>