Christiano Rolnaldo jogerősen cselezett az adókkal

Pát hete derült ki, hogy hogy a 34 éves klasszis Christiano Ronaldo a Juventusnál folytatja pályafutását. A klubváltásra százmillió euróért (32,4 milliárd forintért) kerül sor, és az ötszörös aranylabdás portugál sztár évi 30 millió eurót (9,7 milliárd forintot) fog keresni Torinóban.

Hogy mekkora üzletet csinált a Juventus, az nagy kérdés, de a KPMG vonatkozó kutatása rámutatott, hogy a klubnak jelentősen növelnie kell a árbevételét ahhoz, hogy megtérüljön a Cristiano Ronaldo befektetés. Az elemzőcég számítása szerint a focista évi 85 millió dolláros költségét – ebből 55-56 millió a bruttó fizetése és további 29 millió a befektetés amortizációja – a klub csak akkor képes kigazdálkodni, ha sikerül növelni bevételeit.

Néhány nappal a bejelentés után ismét Ronaldo került a címlapokra, méghozzá egy kellemetlenebb ügy miatt. A hírek szerint ugyanis jóváhagyták a spanyol bíróság 19 millió eurós büntetését, melyet ki adócsalás miatt szabtak ki a sztárra, illetve két év börtönbüntetésre is ítélték. Ronaldo 2011 és 2014 között követett el adócsalást (az összeg elérte a 14 768 897 eurót). A játékos nemrég bűnösnek vallotta magát, de mivel ez az első bűncselekménye és a büntetés ideje nem haladja meg a 24 hónapot, ezért a spanyol törvények értelmében nem kell rács mögé vonulnia. Az ügyészség és a klasszis közti megállapodást most a Spanyol Kincstár is jóváhagyta, így a 19 milliós bírság és a felfüggesztett börtönbüntetés is életbe lép.

Körülbelül a fenti üggyel egy időben derült fény arra, hogy James Rodríguez, a Real Madrid kölcsönadott kolumbiai labdarúgója téves adóbevallást nyújtott be, és e miatt 11,65 millió eurót (3,8 milliárd forintot) kell fizetnie. A sajtóinformációk szerint Rodríguez 2014-es adóbevallásában 6,35 millió eurót nem fizetett be a spanyol kincstárnak. Az összeg a kamattal és a büntetéssel érte el a 11,65 millió eurót.

A kolumbiai középpályás 2014 nyarán szerződött az AS Monacótól a madridi klubhoz, a spanyol hatóság szerint pedig év végén az adóbevallásában tévesen tüntette fel magát külföldi illetőségű adózóként. Ennek értelmében még annak az évnek az első felében kapott monacói fizetése után is Spanyolországban kellett volna 1,35 millió eurónyi adót befizetnie. A fennmaradó ötmillió euró az egyéni reklámjogok értékesítésére megkötött szerződés után meg nem fizetett teljes adóból fakad.

Az argentin Messit még korábban csípte nyakon a hatóság. Az FC Barcelona futballistáját még 2016 nyarán ítélték 21 hónapos börtönbüntetésre. Az argentin klasszisnak sem kellett börtönbe vonulni, a Ronaldoéval megegyező ok miatt. Messi végül 250 ezer eurót fizetett, és ezzel váltotta ki börtönbüntetését.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>