Cégalapítás előnyei Liechtensteinben

Liechtenstein hagyományosan Európa egyik leghatékonyabb és legdiszkrétebb cégalapítási, valamint pénzügyi központja. Liechtenstein úgy tudta megőrizni hagyományait, hogy az elsők között vezette be nemzetközi szabványok alapján a társasági nyereség adóztatására vonatkozó szabályokat, az alacsony adózású államok közül.

A Liechtensteini Hercegség igazi miniállam a Rajna partján, Közép-Európában. Szomszédai St. Gallen svájci kanton és az osztrák Vorarlberg tartomány. Hivatalos nyelv a német, bár a polgárok saját dialektusukat beszélik. A 11 önkormányzatból álló ország, ahogy neve is mutatja, a mai napig monarchia, az állam feje Hans-Adam II. herceg.

Liechtenstein nem véletlenül vált meghatározó cégalapítási és pénzkezelési központtá. Az ország ipara után a pénzügyi szektor termeli a legtöbb bevételt. Híres bankjaiban a világ minden tájáról érkezett ügyfeleinek 195 milliárd svájci franknyi vagyonát kezelik. Ezen kívül a hercegség kiemelkedően fontos biztosítási, eszköz és alapkezelői, valamint olyan szolgáltatások központja is, ahol a tényleges tulajdonosok helyett megbízottak tevékenykednek, legalábbis névleg. Körülbelül 5000 fő dolgozik a pénzügyi szolgáltatások terén, ez az ország munkavállalóinak 16 százaléka.

A függetlenségére mindig kényesen vigyázó Liechtenstein az Európai Gazdasági Társulás tagja, de nem lépett be az Európai Unióba. Mégis az európai közösségből fakadó  szinte összes előnyt élvezik. Az ország mégis leginkább Svájchoz kötődik, még a fizetőeszköz is svájci frank. Az EGT tagságnak köszönhetően azonban a liechtensteini pénzpiacra ugyanazok a szabályozások vonatkoznak, mint az EU tagállamokra. Az európai alacsony adózású (korábban offshore) pénzügyi központok közül először vezették az úgynevezett „Fehér pénz” stratégiát, a liechtensteini törvények garantálják a megfelelést a legszigorúbb szabványoknak, miközben az ország pénzipara továbbra is a legversenyképesebbek között tudott maradni.

Liechtensteinben a társasági adó kulcsa 12,5%, azonban adóköteles jövedelem hiányában évente egy fix összegű adót kell megfizetni, amelynek az összege 1200 svájci frank. A 12,5%-os adómértéknél van alacsonyabb érték Európában, ezért az adóelőnyök ellenére sem lehet Liechtensteinre offshore területként tekinteni. Nem véletlen, hogy a liechtensteini cégek nem szerepelnek egyetlen fekete listán sem, roppant megbízható és diszkrét struktúrának számítanak. Cégalapításkor szükség van egy helyi igazgatóra, aki a tevékenység elvégzésére feljogosító engedéllyel rendelkezik. A liechtensteini cégbíróság csak a helyi igazgató adatait tartja nyilván, ez roppant módon megnöveli a cég tulajdonosaira vonatkozó diszkréciót.

Liechtensteinben a részvénytársaság és a korlátolt felelősségű társaság a legkedveltebb cégformák külföldiek számára, azonban a hercegségben ezeken kívül található még más előnyös cégforma is.  Részvénytársaság esetén a cég tőkéje legkevesebb 50,000 svájci frank lehet, a tőke legalább húsz százalékát kell befizetni. A korlátolt felelősségű társaság esetén a legkisebb tőke 30,000 svájci frank lehet. Kedvelt az alapítványi forma is, mert például nincs szükség regisztrációra. Az Anstalt egy különleges vállalkozási forma, amely csak Liechtensteinre jellemző. Nincsenek ugyanis tagjai vagy részvényesei, autonóm alapnak számít, leggyakrabban holding célokra használják, kitűnő eszköz jogdíjak és például ingatlanok kezelésére is.

A liechtensteini cégek által külföldre kifizetett osztalék, jutalék, jogdíj vagy kamat teljesen forrásadó mentes. Közben a cégeknek csak beszámolót kell készíteniük, viszont fontos tudni, hogy ez nem minősül nyilvános adatnak. Liechtensteini cégalapításról további információkat ide kattintva olvashat.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>