Bizalmi vagyonkezelés: így adózzunk utána!

A bizalmi vagyonkezelési szerződéssel a vagyon felett addig rendelkező személy a vagyonkezelőnek átadja a tulajdonjogot. A vagyonkezelő innentől a saját nevében, ám a kedvezményezett érdekében kezeli a reá bízott javakat. Felmerül a kérdés: kinek és milyen adót kell fizetni ezen tevékenység után?

Kérdés, amikor vagyon a vagyonkezelőhöz kerül, akkor az együtt jár-e bármiféle fizetési kötelezettséggel? Nos, amennyiben a tulajdon ingyenesen kerül a vagyonkezelőhöz, akkor nem kell illetéket fizetni. A bizalmi vagyonkezelő által kezelt vagyon tőke részének kiadása szerencsére adómentes ugyan, de illetéket esetleg kell fizetni utána. Illetéket tehát egyedül a kedvezményezett fizet, amikor kiadják részére a vagyont, azonban ezen előírás alól is létezik több kivétel:

  • ha a vagyonrendelő kapja vissza a tulajdonát, az illetékmentes ügylet,

  • ha a vagyonrendelő egyenes ági rokona és/vagy házastársa a kedvezményezett, akkor megint csak nem kell illetéket leróni a tranzakció után.

Ezt követően a legfontosabb szabály, hogy a vagyonkezelésbe adott javakból származó hozamot a kedvezményezett magánszemély osztalék jövedelmeként kezeli az adóhatóság. Amikor kifizetés történik, akkor az adóhatósági logika szerint először az osztalékot (vagyis a kezelt vagyon hozamát) kapja meg a kedvezményezett, majd ezután adja ki a vagyonkezelő a tőkerészt.

Az adótörvények értelmében a bizalmi vagyon kezelésbe adott vagyon is adóköteles, a közterheket viszont a vagyon kezelőjének kell teljesítenie. De milyen adókat kell fizetni a bizalmi vagyonkezelésben álló javak után? Például társasági adót mindenképpen! A kezelt vagyon ugyanis kap a NAV-tól adószámot és a társasági adó alanyának minősül. Az adó mértékét a megszokott szabályok szerint kell megállapítani. Csak annyi könnyítés van, hogy a kezelt vagyon társasági adójánál nem kell alkalmazni a jövedelem minimumra vonatkozó szabályokat. Természetesen lehet alkalmazni kezelt vagyonra a társasági adóról szóló törvény nyújtotta további lehetőségeket: a kezelt vagyonba érkező osztalék és árfolyamnyereség után nem kell adózni.

Általános forgalmi adót (ÁFA) a vagyon átadásakor általában nem kell fizetni. A vagyon kiadásánál viszont előfordulhat, hogy a vagyonkezelőnek ÁFÁ-t kell fizetnie. Ha a vagyonrendelő a kedvezményezett, akkor természetesen ÁFÁ-t sem kell fizetnie akkor, mikor visszakapja korábbi tulajdonát.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>