BEPS: Erre számíthatnak a vállalkozások

Úgy tűnik a fejlett gazdasgú országok egy jelentős része elkötelezte magát az adóelkerülés visszaszorítása mellett. Az őket tömörítő nemzetközi szervezet, az OECD ezen célt szolgáló akcióterve mellett egyre többen kötelezik el magukat. Kérdés hogy, a politikusok buzgalma milyen terheket ró majd az érintett vállalkozásokra?

BEPS, azaz Base Erosion and Profit Shifting. Röviden fogalmazva adóelkerülés. A legfejlettebb gazdaságú 20 ország kérésére az OECD kidolgozta azt az akciótervet, amellyel szerinte a jelenség visszaszorítható. Az intézkedésekről számtalan cikk jelent meg, mi is írtunk már blogunkban róla bőségesen. Arról viszont már kevesebb szó esik, vajon hogyan érintik majd az intézkedések a nemzetközi piacokon tevékenykedő vállalkozásokat?

A Euromoney Institutional Investor és a RSM adótanácsadó cég nemrégiben 500 érintett cég véleményét kérdezte világszerte. Meglepő lehet, de a vállalati szféra támogatja az egységes és hatékony globális adószabályok kimunkálását és bevezetését. Ám a cégeknek vannak aggályaik is. A felmérés szerint a cégek pontosan tisztában vannak azzal, hogy a BEPS miatt komoly változásokra kell felkészülniük. A szabályozási környezet változása pedig értelemszerűen komoly bizonytalansággal jár. Ám ez csak az egyik gond. Sokkal nagyobb fejtörést okoz a vállalkozások számára, hogy végül ki fizeti majd meg a BEPS okozta költségeket, maguk a cégek, a részvényeseik vagy a vásárlóik?

A legnagyobb kihívás kétségkívül az, hogy a vállalkozásoknak meg kell felelniük az éppen átalakulóban lévő nemzetközi adó- és jogszabályoknak. A cégek háromnegyede tisztában van azzal, hogy változtatnia kell működési szabályain vagy cégstruktúráján, ám konkrét lépéseket közülük csupán minden ötödik tett. Pedig a BEPS elleni akcióterv értelmében szigorodnak például a telephely szabályok is, így nem ártana már most átgondolni működésüket és terjeszkedési céljaikat.

A megkérdezett cégek 40 százaléka úgy kalkulál, hogy a BEPS akcióterv miatt körülbelül 10 százalékkal több adót kell majd fizetniük a jövőben, harmaduk pedig ennél is nagyobb adóteher növekedésre számít. Kétharmaduk ehhez még hozzászámolja, hogy a szabályoknak való megfelelés (compliance) költségei 10 százalékkal fognak megugrani. A terhek növekedését azonban aligha lehet áthárítani. A vállalkozások fele szerint, nincs mese, a BEPS költségeit neki kell lenyelnie. Csak a vállalkozások harmada osztaná meg a terheket a tulajdonosokkal vagy a vevőivel.

Egy szó mint száz, a vállalkozások szerint a BEPS akcióterv „elviekben” jó dolog, de a lépések hatására a saját mozgásterük szűkülni fog, adminisztrációs terheik növekedni fognak és nőni fog a kettős adóztatás kockázata is. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az ehhez hasonló intézkedéseknek mindig árdrágító hatása van a vállalkozások vevői felé, vagyis könnyen lehet, hogy a cégek mellett a végfogyasztók is nyögik majd a BEPS anyagi terheit.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>