Bekeményít az EU a pénzmosás elleni küzdelemben

Az Európai Bizottság nemrég jelentette be, hogy új vám- és fiskális programot hirdet a modern vámunióért, illetve az az adóhatóságok együttműködéséért. Nem sokkal a bejelentés után az Unió Tanácsa megerősítette azt a megállapodást, amelynek célja, hogy megnehezítse, illetve megakadályozza a bűnözők hozzáférését a többek között terrorizmus céljára használt pénzügyi eszközökhöz. Ezek a lépések bizonyítják, hogy az EU valóban kész felvenni a harcot a pénzmosás ellen. Magyarországon mindeközben megugrott a pénzmosás gyanús ügyletek száma.

Az Európai Unió Tanácsának tájékoztatása szerint a pénzmosás elleni fellépést büntetőjogi eszközökkel segítő új szabályok definiálják a pénzmosással kapcsolatos bűncselekményeket, és pontosan meghatározzák a szankciókat is. Az irányelvek felszámolják az igazságügyi és rendőrségi együttműködés előtt álló akadályokat a pénzmosási bűncselekményekkel kapcsolatosan a határokon átnyúló nyomozások esetében. Harmonizálják az uniós szabályokat a nemzetközi kötelezettségekkel, különösen azokkal, amelyek az Európa Tanács pénzmosásról, a bűncselekményből származó jövedelmek felkutatásáról, lefoglalásáról és elkobzásáról, valamint a terrorizmus finanszírozásáról szóló egyezményből fakadnak.

A megállapodás alapján a pénzmosás büntetési tételének felső határa 4 év szabadságvesztés lesz. Ezen felül egyértelműbb szabályokat ír elő annak meghatározására is, hogy a határokon átnyúló esetekben melyik tagállam rendelkezik joghatósággal, a tagállamok közötti együttműködésre, valamint az uniós ügyészségi együttműködési szervezet (Eurojust) bevonásának szükségességére vonatkozóan. Az irányelvtervezet hatálybalépéséhez szükséges még az Európai Unió Tanácsának, valamint az Európai Parlament végleges jóváhagyása is.

Az ügy magyar vonatkozását tekintve; az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus Finanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága, a Moneyval 2016-ban készített, legutóbbi országértékelése alapján hazánk felkerült a szervezet figyelőlistájára. A legfrissebb adatok is azt mutatják, hogy jelentősen megnőtt a pénzmosás gyanús ügyletek száma Magyarországon. 2017-ben 10 425 alkalommal indított vizsgálatot a NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodája (PTEI) a szervezet 2017-es jelentése szerint. Az elmúlt években évi 8000-9000 ügy került az iroda látóterébe. Ezek túlnyomó része pénzintézetektől érkezik, de a hatóságok, vagyis a rendőrség, az ügyészség, a TEK és a titkosszolgálatok is egyre aktívabbak. A növekvő esetszám többek között annak a jele, hogy hazánkban is egyre hatékonyabb eszközökkel veszik fel a harcot a kétes eredetű pénzek ellen.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>