Giga-méretű banki bírságok offshore ügyfelek miatt

Több milliárd dollárnyi büntetést csengettek ki a bankok tavaly különböző pénzügyi visszaélések és offshore tevékenység miatt. Lássuk, mekkora volt a 10 legnagyobb banki bírság 2020-ban és melyik pénzintézet miért kapott büntetést?

1. Goldman Sachs – 5,4 milliárd dollár – korrupció

A bankokra kirótt legnagyobb bírságok listájának élén egy igazi nagyágyú, a Goldman Sachs áll. A bankot egy Malajziában kirobbant korrupciós ügy miatt sújtották gigantikus pénzbüntetéssel. A bűncselekmény során milliókat sikkasztottak el az állami befektetési alapból a korrupt tisztviselők.

2. Wells Fargo – 3 milliárd dollár – fiktív folyószámlák

A Wells Fargo lett az ezüstérmes, méghozzá az évek óta húzódó fiktív folyószámla botránya miatt. Az ügyben a bíróság megállapította, hogy hogy a banki alkalmazottak hamis folyószámlákat nyitottak a meglévő ügyfelek nevére, hogy elérjék az kitűzött értékesítési célokat.

3. JPMorgan – 920 millió dollár – piaci manipuláció

A harmadik helyen a JPMorgan nemesfémekkel kapcsolatos visszaélése miatt kiszabott büntetés áll. Ilyen ügyben ez a valaha kiszabott legmagasabb bírság, amivel rekordot állított fel a bank, bár se erre, se a harmadik helyére nem lehet büszke.

4. Westpac – 920 millió dollár – pénzmosás

A bankra kiszabott bírság összege példa nélküli Ausztráliában. Ebben az ügyben a hatóságok több mint 23 millió (!) olyan esetet tártak fel, ahol az ország terrorizmus-finanszírozási és pénzmosási szabályait megsértették.

5. Bank Hapoalim – 874 millió dollár – adócsalás

Izrael legnagyobb bankját 874 millió dolláros büntetéssel sújtották az amerikai hatóságok. A Hapoalim és svájci leányvállalata beismerte, hogy amerikai segédlettel több, mint 7,6 milliárd dollárt rejtettek el titkos svájci és izraeli bankszámlákon.

6. Citigroup – 400 millió dollár – kockázatkezelési hibák

Az amerikai hatóságok 400 millió dolláros bírsággal sújtották a Citit, és a kockázatkezelési rendszer javítására kötelezték. A bankot a nem megfelelő belső ellenőrzési folyamatok miatt is bírálták.

7. Swedbank – 397 millió dollár – pénzmosás

A svéd hatóságok 2020 márciusban 4 milliárd svéd korona bírsággal sújtották a Swedbankot, miután megállapították, hogy súlyos hiányosságai vannak a pénzmosás elleni szabályozásában. A Swedbankot Svédország, Észtország, Lettország és Litvánia hatóságai 2019 februárja óta vizsgálják, miután kiderült, hogy egy észt fiókban gyanús tranzakciók történtek.

8. JPMorgan – 250 millió dollár – hiányos belső ellenőrzés

A JPMorgan esetén hiányosságokat tártak fel a belső ellenőrzés terén. Az indoklás szerint a bank több éven át nem rendelkezett megfelelő belső ellenőrzési programmal, ráadásul a kockázatkezelési gyakorlatuk is hagyott némi kívánnivalót maga után.

9. Deutsche Bank – 150 millió dollár – Jeffrey Epstein botrány

A pedofilhálózatot működtető Jeffrey Epstein éveken keresztül a bankon keresztül bonyolította gyanús pénzügyi tranzakcióit. A bank tudatában volt ennek, de nem tett semmit. Kérdéses, hogy a kár, amit ezzel okozott, pénzben kifejezhető-e?

10. Scotiabank – 127 millió dollár – nemesfém ármanipuláció

A kanadai bankot azért büntették meg, mert több ezer manipulatív megbízást adtak ki nemesfémekkel kapcsolatos határidős szerződésekről. Ezen felül a Scotiabank hiányos információkat közölt a hatóságokkal a vizsgálatok során.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>