Az USA támogatja az adóelkerülést?

A 2021 októberében nyilvánosságra került Pandora-iratok és a 2016-os Panama-papírok kapcsán nyilvánvalóvá vált, hogy az adóparadicsomok élnek és virulnak, hiszen ezek a szivárogtatások azt leplezték le, hogy világ gazdag elitje, köztük politikusok és hírességek, hogyan rejtették el sokszor illegálisan szerzett vagyonukat az adóhatóság elől. De hogy bizonyos amerikai államok is adóparadicsomként működnek? A Institute for Policy Studies (IPS) jelentése szerint ez a helyzet.

Az Institute for Policy Studies (IPS) jelentése három csoportra osztja az érintett 13 államot aszerint, hogy milyen mértékben elnézőek az adóelkerüléssel szemben. A törvénykezés Dél-Dakota, Nevada, Alaszka és Delaware államban a leglazább. A jelentés szerint a Covid-19 válság 2020 márciusi kezdete óta az amerikai milliárdosok vagyona csaknem 60 százalékkal nőtt. Ezen felül valószínűleg még több milliárd dollár van titokban letétbe helyezve úgynevezett „bizalmi vagyonkezelőknél” (tröszt). Mivel ezek a trösztök és az ezekben elhelyezett eszközök kvázi ellenőrizhetetlenek, ezért hozzájárulnak az adócsaláshoz és adóelkerüléshez. A PwC számítása szerint 2025-re megduplázódik a világon az ilyen kezelésbe adott vagyonok értéke, elérve a 145,4 billió dollárt.

A tröszt (trust) az amerikai jogban kialakult vállalati forma, és azt a helyzetet fedi, amikor a tulajdonos átruházza a tulajdonjogát egy vagyonkezeléssel megbízott személyre, és megjelöl egy vagy több kedvezményezettet, akinek a javára a vagyonkezelő a vagyont hasznosítani és kiadni köteles. A konstrukció előnye, hogy a tulajdonos kiléte titokban marad. Például, ha valaki nem akarja, hogy az ingatlanvagyona az állami nyilvántartásból lekérhető legyen, nincs más dolga, mint az ingatlant egy szerződés alapján bizalmi vagyonkezelésbe adni, így onnantól fogva az ingatlan-nyilvántartásban már csak vagyonkezelő neve jelenik meg.

Az IPS jelentése ezeket az Amerikában működő trösztöket már-már adóparadicsomként azonosítja. Lássuk, hogy miért? A dokumentum három kulcsfontosságú szempontot sorol fel, amelyek bizonyos amerikai államokat különösen vonzóvá tesznek azok számára, akik vagyonukat el akarják rejteni.

  1. Alacsony adózású vagy adómentes államok.

  2. Olyan államok, amelyek bizalmasan kezelik a trösztökkel kapcsolatos adatokat.

  3. Olyan államok, amelyek lehetővé teszik, hogy trösztszerződések rendkívül hosszú ideig, legalább 150 évig, vagy akár örökké fennmaradjanak.

Mindezek mellett az államok több mint egyharmada lehetővé teszi azt is, hogy a vagyonrendelő a saját maga számára hozzon létre trösztöt, azaz saját maga legyen a kedvezményezett is. Az IPS szerint mihamarabb vissza kellene szorítani a „trösztjelenséget”, mert az így elrejtett vagyonok nagy károkat okoznak az államkasszának.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>