Az USA leszámol a digitális adókkal

Tíz országban, (Egyesült Királyság, India, Spanyolország, Ausztria, Brazília, Csehország, Indonézia, Olaszország és Törökország) indít vizsgálatot a digitális adóval kapcsolatban a Trump-adminisztráció. Az USA már jó ideje hangoztatja, hogy diszkriminatívnak tartja az adót, mert az szerintük aránytalanul nagy mértékben sújt amerikai nagyvállalatokat (Apple, Google, Facebook, Amazon). Bár az adó bevezetéséről még szó sem volt, amikor már azzal fenyegetőztek Trumpék, hogy rendkívüli exporttarifával „büntetnék” azokat az országokat, amelyek bevezetik a digitális adót.

A vizsgálat során azt kívánják feltárni, hogy a kivetett digitális adó mennyire érinti hátrányosan az amerikai gazdaságot és a tech-nagyvállalotkat, valamint, hogy jogos-e az üzleti sikereket extra adóval illetni. A digitális adó egyik sarokköve az, hogy ne az árbevétel, hanem az adott országban termelt profit után adózzanak a tech-multik és éppen ez az, amit Trumpék nehezményeznek.

Mivel egységes, globális szabályozás még nincs ez ügyben, néhány ország (pl. Franciaország, Olaszország) már a tettek mezejére lépett, és saját hatáskörben bevezette a digitális adóját. Egyébként mind az EU-nál, mind az OECD-nél napirenden van egy egységes, digitális adó bevezetéséről szóló szabályozás kidolgozása, de a folyamat lassan halad, a koronavírus járvány pedig méginkább visszavetheti.

Robert Lighthizer, az USA kereskedelmi főkéviselője szerint Trump elnök amiatt aggódik, hogy kereskedelmi partnereik olyan adórendszereket fogadnak el, amelyek méltánytalanul megsarcolják az amerikai nagyvállalatokat. Szerinte Amerika kész mindent megtenni a vállalatok és a munkavállalók védelmében és nem fognak teret engedni a hátrányos megkülönböztetésnek.

A vizsgálat a szakemberek szerint több hónapig is eltarthat, és egyáltalán nem példa nélküli, hiszen 2019-ben az Egyesült Államok kormánya egy hasonló vizsgálatot már indított Franciaországban, az egyik első országban, amely bevezette a digitális adót.

Közben Spanyolország is bejelentette saját adótervezetét, amely a spanyol szakemberek szerint összhangban van az EU javaslatával és más országokban, például Franciaországban és Olaszországban már jóváhagyott kezdeményezésekkel és szó sincs arról, hogy bárkit is hátrányosan érintene.

A vizsgálatban szintén érintett Egyesült Királyság sem rejtette véka alá a véleményét. A pénzügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a brit digitális szolgáltatási adó biztosítja, hogy a digitális vállalkozások az Egyesült Királyságban olyan adót fizessenek, amely tükrözi az Egyesült Királyság felhasználói által hozzáadott értéket. A szóvivő azt is hangsúlyozta azonban, hogy a végső cél a globális megoldás kidolgozása.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>