Az IBC vajon mi?

International Business Company, röviden IBC. Nem sokan ismerik ezt a cégformát, holott segítségével jelentős mértékben csökkenteni lehet adóterheinket.

Az IBC tulajdonképpen az offshore cég társasági jogi fedőneve. Ahol műkődnek ilyen cégek ott jellemzően létezik ezekre a társaságokra egy külön törvény az ún. IBC Act. A cég jellemzően olyan helyen van bejegyezve, ahol a társasági adó alacsony vagy egyáltalán nincs. Az IBC-nek csak egy éves fix összegű adót vagy illetéket kell fizetni a cégbíróság részére. Következésképpen nem kell beszámolót és adóbevallást benyújtani a hatóságok részére. Az adómentességnek azonban az az ára, hogy a bejegyzés helyén a társaság semmiféle gazdasági tevékenységet nem folytathat. Az IBC-k bejegyzésének legnépszerűbb helyszínei: a Seychelles-szigetek, Belize vagy Nevis. A nagy globális kereskedelmi forgalmat bonyolító vállalkozások gyakorta alkalmazzák ezt a megoldást adóterhelésük és adminisztrációs feladataik csökkentésére.

Lássunk egy példát. Gyártunk valamit, mondjuk Kínában. A terméket aztán eladjuk nyomott áron egy IBC-nek, amelyik aztán az árut immár piaci áron Európában értékesíti. Mivel az IBC csak egy kínai vételi és egy európai bevételi számlával rendelkezik, könnyen bizonyítható, hogy helyben nem végzett tevékenységet, így a tranzakció nyeresége után nem kell adóznia az IBC-nek.

Az IBC-k megítélése világszerte elég sajátságos. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is elég komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a nagy világcégek által létrehozott offshore cégekből álló, adóelkerülésre létrehozott hálózatokat felszámolja, vagy legalább a működésüket megnehezítse. Eközben azonban a világ legfejlettebb gazdaságai közül néhányan egyáltalán nem gördítenek akadályt a náluk bejegyzett gyakran ugyancsak adóoptimalizálási célokat szolgáló IBC-k tevékenysége elé.

IBC-t alapítani egyszerű, azonban tisztában kell lenni, hogy a tulajdonosra milyen adózási szabályok (és következmények) vonatkoznak, ha ilyen céggel rendelkezik. Nem árt például konzultálni a rájuk vonatkozó szabályokról, illetve a székhelyül kiszemelt ország adózási rendjét ismerő szakértővel. Minden országnak megvannak ugyanis a saját előírásai. Első látásra például igen kedvező székhely lehet az Egyesült Arab Emírségek, hiszen nem adóztatja meg az ott bejegyzett IBC-ket.

Azt azonban nem szabad elfeledni, hogy már az IBC sem biztosít teljesít névtelenséget a tulajdonosának, hiszen a bárki által birtokolható, bemutatóra szóló részvények használatát világszerte betiltották.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>