Az Amazon esete Luxemburggal

Még 2005-ben történt. Az Amazon megérkezett Európába és gyorsan meghódította a piacot. Az adófizetéshez viszont már annyira nem fűlött a foga. Ekkor léptek a képbe a szuper-adószakértők. Munkájuknak köszönhetően az Amazon és a miniállam is jól járt.

Próbáljuk elképzelni, nagyjából hogyan is zajlik egy megbeszélés egy vérprofi adószakértő és egy adózását optimalizálni igyekvő óriáscég között!

Amazon vezető: „Azt állítja, hogy több milliárd dollárral csökkenthetjük az adónkat az olyan magas adózású országokban, mint az USA, az Egyesült Királyság, Németország, vagy Franciaország? Hogyan?”

Tanácsadó: „Igen, uram, ez lehetséges. Mindössze kicsit játszani kell a szellemi tulajdonjogokkal, meg aláírni pár megállapodást, szóval ez kábé semmibe nem kerül, kivéve persze az én munkadíjamat.

Amazon vezető: „De hova visszük a bevételt? És miért lesz kevesebb az adó?”

Tanácsadó: „Nos, már ki is dolgoztunk egy nagyszerű kis megállapodást Luxemburggal, és megígérték, hogy csak egészen minimális adót kell fizetünk.”

Amazon vezető: „Luxemburg? Az meg hol van?”

Tanácsadó: „Európában, Uram. Alakítunk egy luxemburgi leányvállalatot pár száz munkahellyel, egy tollvonással rájuk ruházzuk az Amazon szellemi tulajdonjogait, és elnevezzük „Európai Központnak”. Tehát, ha egy vásárló Németországban vagy Franciaországban vásárol az amazon.com-ról, akkor tulajdonképpen az Amazon Luxemburgtól vásárol. És a bevétel így a luxemburgi vállalaté. Vagyis, attól függetlenül, hogy melyik országban történt a vásárlás, Luxemburgban adózunk utána.”

Amazon vezető: „Ez tényleg lehetséges?”

Tanácsadó: “Igen, Uram. És a dolog legjobb része az, hogy ezzel az Amerikában fizetendő adót is csökkenthetjük.”

Amazon vezető: „Egy pillanat, mit is mondott, hol van ez a Luxemburg?”

Legális és a maga nemében zseniális történetről van szó. Az Amazonnak 15 ezer alkalmazottja van az Egyesült Királyságban és még sokszor ennyi Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban. Ugyanakkor a világ ötödik legértékesebb vállalatának európai központjában az apró, mindössze félmilliós lakosságú Luxemburgban, mindössze néhány száz embert foglalkoztat. Az Amazon mégis itt fizet adót, nem pedig Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban.

A modellen az amerikai adóhatóság (IRS) sem talált fogást. Az IRS azzal érvelt az adóügyi bíróság előtt, hogy a vállalat több mint 3,3 milliárd dollárnyi bevételt helyezett át Amerikából Luxemburgba. A módszert már ismerjük: az Amazon átruházta a szellemi tulajdonjogokat a luxemburgi leányvállalatára, amely független az amerikai anyavállalattól. Az átruházási árat meglepően alacsonyan határozták meg. Az IRS érvelése szerint ugyanakkor az átruházott szellemi tulajdonjogok valódi értéke meghaladta a 3 milliárd dollárt, ami után Amerikában kellett volna adót fizetni. A bíróság végül elfogadta az Amazon érvelését, miszerint a tulajdonjogok „valós” értéke néhány százmillió dollár volt csupán.

A helyzet azonban hamarosan változhat. Egyrészt, Trump adóreformot hirdetett, melynek egyik eleme a társasági adó 35-ről 15 százalékra csökkentése, másrészt az EU is bekeményíteni készül egyúj adóval, amit kimondottan az amerikai technológiai óriásokra vetne ki.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>