Megreguláznák az aranyvízum-programokat

A befektetésért cserébe állampolgárságot, vagy tartózkodási engedélyt nyújtó, úgynevezett aranyvízum programok már jó ideje szúrják a pénzmosás ellen harcoló szervezetek szemét.

A támogatók legfontosabb érve az, hogy ezek a programok a közvetlen külföldi befektetések révén elősegíthetik a gazdasági növekedést. Az ellenzők ugyanakkor azt hangoztatják, hogy az ilyen kezdeményezések rendkívül vonzóak lehetnek a bűnözők, a korrupt politikusok és egyéb közszereplők számára is, akik így mossák tisztára sötét forrásból származó pénzeiket.

A fenti aggodalmak miatt a Pénzügyi Akciócsoport (FATF) és az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) közös projektet hirdetett, melyben az aranyvízum programokhoz kapcsolódó pénzmosási és pénzügyi bűnözési kockázatokat tárja fel. Ilyen kockázat például a megvesztegetés, csalás és korrupció. A projekt nem csak a kockázatokat azonosította, hanem ezeknek a közvéleményre, az adózásra és migrációra gyakorolt ​​hatását is vizsgálta.

A közös jelentés felszólítja az ilyen programokat működtető kormányokat, hogy vezessenek be olyan biztosítékokat, amelyek szavatolják, hogy az „üzemeltetők” figyelembe veszik a kockázatokat. Ezek a befektetésért cserébe adható engedélyek mind a fogadó országok, mind az igénybevevők számára előnyösek lehetnek, de csak abban az esetben, ha nincs mód csalásra, pénzmosásra és egyéb visszaélésre.

A jelentés rávilágít arra is, hogy az aranyvízum programok hogyan teszik lehetővé a bűnözők globális mobilitását, hogyan rejthetik el ezek segítségével személyazonosságukat és kétes tevékenységüket. A FATF-OECD páros elengedhetetlennek tartja a megfelelő átvilágítást, illetve az átláthatósági és integritási mechanizmusokat is kiemelten fontosnak látja.

A jelentés javaslatot tesz arra, hogy a kormányok hogyan építhetik be a kockázatcsökkentő intézkedéseket, például a többrétegű átvilágítást a befektetési programjaikba. A jelentés kiemeli, hogy a pénzmosás és a pénzügyi bűncselekmények fokozott kockázata nem csak a kérelmezőt érinti, hanem a folyamatban részt vevő hivatalos szerveket, illetve a kérelmeket jóváhagyó hatóságokat is. Éppen ezért elengedhetetlen a szerepek és felelősségi körök tisztázása annak érdekében, hogy a gyanús esetek napvilágra kerüljenek.

Hazánkban 2013 és 2017 között Letelepedési Kötvényprogram néven működött hasonló konstrukció. Az idén január 1-én életbe lépett új bevándorlási jogszabály ezt a lehetőséget indítaná majd újra, jelentős változtatásokkal.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>