Aranyvízum: Spanyolország aranyérmes

Az elmúlt évtizedben több uniós tagállam is elindította letelepedési programját. Közülük az egyik legsikeresebb Spanyolország, amelyik több, mint 30 ezer „aranyvízumot” állított ki eddig. A spanyol program ráadásul az elmúlt néhány évben vett igazán lendületet.

Spanyolország 2013 hívta életre letelepedési programját. A program letelepedési engedélyt biztosít Spanyolországban (és ezzel az EU-ban) azoknak, akik félmillió euró felett vásárolnak ingatlant az ibériai országban, vagy államkötvénybe, illetve helyi illetőségű üzleti projektbe fektetnek.

A program lassan, de biztosan pörgött fel. Az első három évben 2236 befektető élt a lehetőséggel, ami 2,16 milliárd eurót hozott a konyhára, ennek nagy része (72%) ingatlanbefektetés volt. Az utóbbi években a program egyre népszerűbb lett, sokan már nem csak ingatlanban, hanem az egyéb üzleti befektetésben is gondolkoznak az értékes európai vízumért cserébe.

A program bevezetésekor azt várták, hogy nem csak a közel-keleti, hanem más EU-n kívüli, főleg orosz és kínai vásárlók száma is drasztikusan növekszik majd, és ez így is történt. A legtöbb aranyvízum tulajdonos ebből a két országból kerül ki. A spanyol napilap, El País szerint a kínai befektetők nagy része nem is tudja, hogy az ingatlanon kívül más módon is lehetséges tartózkodási engedélyt szerezni; számukra ez az egyetlen opció. Ráadásul közvetítő ügynökségek sem tájékoztatják minden esetben teljeskörűen az ügyfeleiket. Pedig az ingatanon túl államkötvény vásárlással vagy egyéb üzleti befektetéssel is vízumhoz juthatnak a befektetők itt.

Spanyolország 2018-ban új rekordot állított be; az év első 10 hónapjában több mint 6000 befektető kapott letelepedési engedélyt. Ebből mindössze 546 fő vásárolt ingatlant, a többi spanyol üzleti projektekbe fektette a pénzét. A Transparency International (TI) szerint Spanyolország több vízumot bocsátott ki, mint bármelyik másik EU-s ország. A 28 EU országból 22-ben van ilyen, vagy hasonló program, köztük Magyarországon is. A TI értékelése szerint hazánk is benne van a top 5-ben.

Az „aranyvízum” programoknak számos ellenzője van az EU-ban. A kritikusok szerint a pénzzel együtt veszély is érkezik, hiszen sok esetben a befektetőket nem világítják át megfelelően, ami jelentős biztonsági kockázatot jelenten az egész Unióra és a schengeni rendszerre nézve. Az ellenzők azt is furcsállják, hogy az uniós döntéshozóknak nincs beleszólásuk abba, hogy a tagállamok kiket engednek be az Európai Unió területére.

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>