Így pörgetné az üzleti életet az Egyesült Arab Emirátusok

Az Egyesült Arab Emirátusokban (EAE) új kereskedelmi engedélyeket vezetnének be az üzleti élet felpörgetése érdekében. A tíz évre érvényes aranyengedélytől és az öt évre érvényes ezüstengedélytől az üzleti élet további fellendülését remélik.

Iparági elemzők szerint a hosszú távra érvényes arany és ezüst engedélyek bizalmat keltenek a befektetői körben és növelik az Egyesült Arab Emirátusok vonzerejét a tevékenységüket itt tervező vállalkozások esetén is. A javaslatot a Gazdasági Integrációs Bizottság március végén, az év második ülésén tárgyalta Abdulla bin Touq gazdasági miniszter vezetésével. A kormány közleménye szerint a lépés célja az állami bevételek növelése, az üzleti tevékenységek ösztönzése, valamint a fenntartható növekedés és jólét elősegítése az arab világ második legnagyobb gazdaságában. Az elemzők szerint a tíz és öt évre érvényes üzleti licenszek nem csak a térségben, hanem globális szinten is vonzóak lesznek.

Az elmúlt években az Egyesült Arab Emirátusok igazi nemzetközi pénzügyi és üzleti központtá nőtte ki magát, köszönhetően a vállalkozásokat támogató környezetnek. Ezek a fejlesztések sokrétű lehetőségeket nyitottak meg a világ minden tájáról érkező befektetők és vállalkozók előtt: 2023 végén az Egyesült Arab Emirátusokban már több, mint 788 000 vállalkozás működött. Az új koncepció azért is lehet csalogató, mert nem kell évente megújítani az engedélyt, tehát az adminisztráció nem ró extra terhet a vállalkozókra. A túlzott bürokrácia pedig nagy visszatartó erő.

Az Egyesült Arab Emirátusok már eddig is számos olyan intézkedést hozott, ami hívogató a vállalkozások számára. Ilyen például a vállalatok 100 százalékos külföldi tulajdonlásának engedélyezése és a rugalmas vízumprogramok is. Az, hogy ilyen hosszú távú üzleti engedélyeket adjanak ki, szinte az egész világon példa nélküli. A lépés tehát stratégiai jelentőségű és azt mutatja, hogy az ország elkötelezett abban, hogy globális üzleti központtá váljon.

A szakemberek szerint az EAE gazdasága idén várhatóan öt százalékkal fog növekedni, ami elsősorban az ország nem-olajágazatának erőteljes bővülése és a közvetlen külföldi befektetések növekedésének köszönhető. Az Emírségek azt az ambiciózus célt tűzte ki, hogy 2031-ig 550 milliárd dirham (150 milliárd USD) külföldi befektetést hoz az országba. Úgy tűnik, eltökéltek, hogy ezt megvalósítsák.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>