Adótervezés kibertérben 1.

Az elmúlt néhány évben jelentősen átalakultak az adózói adóelkerülési technikák mind a cégek, mind a magánszemélyek szintjén. Magánszemélyek esetében a Z generáció tekintetében, míg vállalkozások esetében az IT cégeknél jelenik meg legmarkánsabban ez a jelenség.

Ezzel a megváltozott adózói megatartással nemcsak az adózási szakembereknek, de az adóhatóságoknak is lépést kell tudni tartani, de nagy kérdés, hogy képesek lesznek-e követni ezt a rohamtempóban lezajlódó változást.

A legújabb adózási zóna a kibertér. Az interneten lezajlódó folyamatok hosszú távon akár csökkenthetik is az államok adóbevételeit. A kibertér sokak számára egy új adóoptimalizálási helyszínné vált. Megjelentek ugyanis olyan „adózói körök”, akik kizárólag az interneten bonyolítják ügyleteiket abban a hitben élve, hogy teljesen láthatatlanok. Ezen felül a kibertérben a „deep internet” világában naponta több ezer adásvételi ügylet történik anélkül, hogy ezt bármilyen hatóság látná és persze anélkül, hogy a nyereség után adót fizetnének.

A kibertérben a potenciális adózók száma rohamosan növekszik, viszont nem készültek kimutatások arról, hogy ebből a potenciális adózói körből mennyien teljesítik az adófizetési kötelezettségüket.

Megjelentek a digitális nomádok is, akik kizárólag online tevékenységet végeznek és online elszámolások során szerzik meg a bevételeiket. Tipikusan ilyen digitális nomádként végezhető munka a személyi tréner, a videó blogger vagy éppen a webfejlesztő stb. Ebből a körben nagyon sokan a radar alatt szállnak és nem keltik fel az adóhatóság figyelmét, de ettől még fennáll az adófizetési kötelezettségük a nyereségük után.

Várhatóan a sharing economy is csökkenteni fogja az adóbevételeket, hiszen a lényege, hogy osszunk meg, cseréljünk ki egymással termékeket, szolgáltatásokat. Ezeket az ügyleteket egyelőre nem figyelik a hatósági oldalról.

Ezen kívül megjelentek a kriptodevizák, amelyek tulajdonképpen átvették a nagy összegű készpénzek funkcióját. Hiába szabályozza az állam a készpénzes ügyletek bejelentési összeghatárát, sokan a nagy összegű készpénzes kifizetést például bitcoinnal oldják meg annak ellenére, hogy az ingadozó árfolyam miatt jelentős kockázatokat is hordoz magában. A tranzakció lekövethetőek az interneten, de az hogy ki utalt kinek már több utánajárást igényel.

A digitális világban nagyon sok élőmunkát átvesznek a robotok. A digitalizáció a negyedik ipari forradalomnak is tekinthető, de vele párhuzamosan kibontakozóban van a teremtő rombolás elmélete is, mely szerint az új digitális technológiák egyúttal rombolnak is, nemcsak építenek. Erre a problémára pedig az egyes államoknak is fel kell készülniük, hiszen ez jövedelemadó és járulékcsökkenést fog eredményezni az államok költségvetésében, hiszen a robotoktól aligha várható, hogy személyi jövedelemadót fizessenek. Néhány fejlett országban már elmélkedtek arról, hogy az élőmunkát kiváltó robotok után fizessenek különadót a cégek, azonban egyelőre még az az álláspont erősebb, hogy ez gátolná a fejlődést.

Míg az adóbevételeket csökkentő tényezők skálájának alján a digitális nomádok, addig a tetején az adóoptimalizáló multinacionális cégek helyezkednek el. Szinte hetente hallunk híreket arról, hogy a világ vezető IT cégei hogyan kerülnek adót a lehető legmesterségesebb konstrukciókkal, noha a legtöbb esetben csak a nyitva hagyott adózási kiskapukat használják ki.

A kérdés már csak az, hogy az egyes államok hogyan fognak reagálni az adóbevételek csökkenésre?

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>