ADÓPARADICSOM KÍNA KAPUJÁBAN

Az elmúlt években a kínai befektetések kétharmada hongkongi cégeken keresztül valósult meg, míg a világpiacon a kínai befektetések fele ugyancsak Hongkongon át áramlott külföldre.
A Kínai Népköztársaságon belül Hongkong egy ún. speciális közigazgatási övezetnek minősül, amely kül- és honvédelmi ügyekben önállótlan, azonban 2047-ig a gazdaságpolitika tekintetében teljes mértékben szabadságot élvez. Ily módon Hongkong nemcsak kereskedelmi és pénzügyi értelemben, hanem az offshore cégalapítás tekintetében is az egyik legfontosabb nemzetközi helyszínné vált.
A legnépszerűbb korlátolt felelősségű társasági forma az ún. Private Company. A Private Company esetében nem kötelező a helyi igazgató, továbbá lehet magánszemély vagy akár egy másik cég is. A társaság részvényesei tekintetében ugyanezek a szabályok érvényesülnek. Kötelező viszont egy hongkongi székhely, valamint egy helyi illetőségű cégtitkár. A vállalkozás alaptőkéjére nincs minimum előírás, tehát lehetséges a cégalapítás akár már 1 HK$ alaptőkével is.
Hongkong első ránézésre nem tűnik offshore helyszínnek, ugyanis a társasági adó mértéke 16,5%, valamint számos országgal kötött adóegyezményt a kettős adóztatás elkerüléséről. Ennek ellenére a helyi adórendszernek van egy sajátos eleme ,még pedig az, hogy területi alapon működik, vagyis nem kell a társasági adóval számolnia a vállalkozásoknak, ha a tevékenységük Hongkongon kívül történik. Ebbe a tevékenységbe beletartozik az üzletfelek közötti tárgyalás, valamint a szerződés megkötése is. Az adómentesség a gyakorlatban úgy valósítható meg legegyszerűbben, ha a cégnek nincs helyi igazgatója, ugyanis az ügylet így nem lesz hongkongi teljesítésű. Mindezek alapján látható, hogy amennyiben nem hongkongi teljesítésűek a cég ügyletei, akkor a területi alapú adórendszer igazi offshore környezetet tud teremteni és teljes mértékben adómentessé válik a vállalkozási nyereség.
A bevezetőben szerepelt, hogy a kínai befektetések jelentős hányada hongkongi vállalkozásokon keresztül történik, tehát a befektetők jelentős része minden bizonnyal tudatosan cselekszik, amikor hongkongi céget választ tevékenységéhez. Fontos kiemelni, hogy a hongkongi cégeket nemcsak a kínai befektetések adóhatékony kezelésére használják, hanem más helyszínek esetében is gyakori az alkalmazásuk, ráadásul a befektetéseken kívül elterjedt a hongkongi cégek használata a nemzetközi kereskedelemben, különösen a kínai termékek európai importja során.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>