Adatgyűjtés nyakra-főre? Ez alkotmányellenes!

A pénzmosás, adócsalás és adóelkerülés ellen automatikus adatcserével küzdenének a világ vezető gazdasági hatalmai. Csakhogy az általuk kitalált rendszer adatvédelmi és adatbiztonsági aggályokat vet fel és emiatt több országban alkotmányellenes lehet.

A magánélet szentségét sérti, ezért alkotmányellenes az a 2013 óta működő rendszer, amely 60 millió francia állampolgár adatait gyűjtötte össze az adócsalások visszaszorítása miatt – döntött a francia alkotmánybíróság. Az adatvédelmi hivatal pedig arra kérte a kormányt, hogy függessze fel a rendszer működtetését és találjon olyan módszert céljai elérésére, amely tiszteletben tartja a francia állampolgárok szabadságát és jogait.

A döntés azért is érdekes, mert az Európai Emberi Jogi Egyezmény fontos sarokköve a magánélethez való jog, ám az Európai Unió a franciához hasonló automatikusan működő adatszolgáltató rendszer beindításán szorgoskodik. Ebben név, cím, adóazonosító szám, számlaegyenleg be- és kifizetési adatokat gyűjtenének össze és szolgáltatnának ki minden olyan állam adóhatóságának, amelyik hajlandó alkalmazni ezt a szabványt. (Eddig a világ 103 országa jelezte, hogy ilyen módon szeretne fellépni az adócsalás ellen.)

Arról a kérdésről, hogy ki és milyen adatokhoz férhet hozzá és azokkal mit kezdhet, mostanság élénk vita zajlik a világban. Itt van például az FBI és az Apple számítástechnikai óriáscég párbaja arról, vajon a hatóságok terrorizmusra hivatkozva utasíthatják-e a vállalkozásokat arra, hogy kiadják ügyfeleik magánadatait? De jó példa lehet az USA és az EU vitája arról, hogy az amerikai multinacionális vállalkozásoknak joguk van-e európai felhasználóik adatait külföldre vinni? Az adatbiztonság ugyanis világszerte kulcskérdéssé vált mióta több vállalkozás is visszaélt a birtokában lévő érzékeny adatokkal.

Érdekes, hogy az adócsalás ellen kitalált közös jelentési szabványt már az európai adatvédelmi biztos és egyéb adatvédelemmel foglalkozó testületek is kritizálták. Szerintük a rendszer rendkívül aránytalanul működik, hiszen olyan magánszemélyek adatait is gyűjti és megosztja más országok adóhatóságával, akinél fel sem merült az adócsalás gyanúja. A francia alkotmánybíróság döntése tehát fontos lépés lehet abban, hogy senki ne gyűjthessen és szolgáltathasson ki válogatás nélkül és automatikusan adatokat és információkat még az adócsalás elleni küzdelemre hivatkozva sem.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>