A nagy útlevél biznisz

Világ és Európa-szerte egyre több ország vezet be aranyvízum programot, ahol befektetésért cserébe állampolgársághoz lehet jutni. Tetszik ezt annak ellenére, hogy az EU folyamatosan nemtetszését fejezi ki. Túl nagy üzlet ez ahhoz, hogy a nemzetbiztonsági kérdések, a gyanús, pénzmosás jellegű offshore ügyletek bárkit is visszatartsanak.

A Karib-térség az aranyvízum-paradicsom. Egy dominikai útlevél már 100 ezer amerikai dollárnyi befeketésért megvásárolható. 400 ezer dolláros ingatlanvásárlásért és 250 ezer dollár fejlesztési alapba helyezett támogatásért cserébe boldog saint kitts és nevisi állampolgárok lehetünk. Hasonló feltételekhez köti az útlevél megszerzését Antigua és Barbuda is.

A legdrágábban az Egyesült Királyság adja magát, itt 2,7 millió dollárt kell kicsengetni egy útlevélért, míg szingapúri állampolgárrá 1,9 millió dollár fejében válhatunk. Portugália félmillió dollárt, Kanada 600 ezret, míg Ausztrália 1,2 milliót kér egy útlevélért, míg egy amerikai útiokmányért pedig 500 ezer és 1 millió dollár közötti összeget kell kifizetni. Cipruson 2,5 millió eurós ingatlanbefektetés a feltétel.

A kereslet nyilvánvalóan nő. Ahogy ez a piac is egyre érettebbé válik, egyre sürgetőbb lenne az is, hogy a kormányzatok olyan szabályozásokat hozzanak, ami meggátolja a visszaéléseket, hogy adott esetben bűnözők is legálisan juthassanak útlevélhez ilyen módon. Több példa is van arra, hogy terroristák szereztek ilyen módon útlevelet, ezért egy olyan forgatókönyv is elképzelhető, hogy egyes országok bekeményítenek és nem fogadják el a vásárolt útleveleket.

A kereslet növekedésének több oka van. Egyrészt, a vagyonos befektetők így menekülnek a politikai vagy gazdasági bizonytalanság elől, illetve, tekintve, hogy egy brit vagy egy amerikai útlevél mintegy 170 országba biztosít vízummentességet, így növelik a mobilitásukat is.

Habár nem a befektetés vonzatában, de a magyar útlevél ára 2020-ban a linkre kattintva olvasható el.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>