Bankrablás fekete mágiával

Három év alatt 242 millió dollárt (nagyjából 70 milliárd forint) tüntetett el egy banki irodavezető és némi fekete mágia segítségével Foutanga Babani Sissoko. A csaló a pénz jelentős részét elverte, mégis háborítatlanul él hazájában, Maliban.

A hihetetlen történet 1995 nyarán kezdődött, mikor a tehetős üzletembernek tűnő Sissoko felkereste Dubajban, a helyi Dubai Islamic Bank központi irodáját, hogy autóvásárláshoz kérjen kölcsönt. Az ügyét intéző irodavezetőnek, bizonyos Mohammed Ayoubnak el mesélte, hogy ő bizony a fekete mágia mestere és ezzel a tudással képes bármekkora összegű készpénzt megduplázni. Mivel Ayoub babonás fickó volt, hitt a mágusban, főleg miután az egy bemutatóval is elkápráztatta őt. Egy asztalra helyezett pénzköteget Sissoko némi showműsor után sikeresen megduplázott.

Ayoub és Sissoko megegyeztek: az irodavezető pénzt utal át a mágus számlájára, amit az megdupláz, majd az így keletkező nyereséget elfelezik. Az üzlet egy darabig működött, de aztán a „szellemek és démonok” elfordultak a mágustól és „eltüntették” a pénzt. Három év alatt 242 millió dollár tűnt el a bankból, mire kiderült a turpisság. Nem a bankár jelentkezett a hatóságoknál, mert őt a mágus megzsarolta azzal, hogy ő is börtönbe kerül a csalás miatt. Végül a törvény mégis utolérte Ayoubot. Egy auditnál kiderült, hogy hiányzik a kasszából 242 millió dollár. A pórul járt irodavezető mindent bevallott és bár azzal védekezett, hogy bűntársa megbabonázta, végül három évre börtönbe került.

De nem úgy Sissoko! Ő vígan élt Maliban. Air Dabia néven a lopott pénzből légitársaságot alapított és Mali és Mekka között zarándokokat szállított. De telhetetlen volt. Légiflottájához 30 ezer dollár kenőpénz bevetésével szeretett volna használt amerikai katonai helikoptereket venni, mikor Genfben letartóztatták és kiadták az Egyesült Államoknak.

Ám itt sem tétlenkedett. Kifizette a 20 millió dolláros óvadékot, majd őrült pénzszórásba kezdett. 150 ezer dollárt költött egy ruhaboltban, félmilliót egy ékszerüzletben, 23 lakást bérelt Miamiban. Legendás partykat szervezett, ahova hírességek és politikusok is ellátogattak. Komoly összegeket költött jótékony célokra., például 400 ezer dollárt adott egy gimnáziumi zenekarnak, hogy elutazhassanak New Yorkba fellépni. Becslések szerint 10 hónap alatt 14 millió dollárt vert el.

Mivel florida állam legjobb ügyvédei védték, végül 43 nap börtönt kapott vesztegetésért, ám ennek a felét ülte csak le, mert egymillió dollárral támogatott egy hajléktalanszállót. Visszatért Maliba, mikor kirobbant a bankbotrány. Az ügy akkora vihart kavart, hogy az emirátusok kormányának kellett félmilliárd dollárt adnia az ügyfélroham miatt bajba került Dubai Islamic Banknak. A főkolompos Sissokko azonban érinthetetlennek bizonyult. Egyrészt Malinak egyetlen országgal sincs kiadatási egyezménye, másrészt a mágus vagyonának köszönhetően 12 éven át parlamenti képviselő volt, így az Interpol körözése ellen megvédte mentelmi joga. Bár pénze java része mára elfogyott, mind a mai napig békében él és egyetlen napot sem töltött börtönben a fekete mágiával végrehajtott bankrablásért.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>