Reszkessetek tech óriások! Jön a digitális adó!

A 28 európai uniós tagállam pénzügyminiszterei megállapodtak abban, hogy az év végéig megegyeznek a digitális adóról. A következő hónapokban intenzív munka kezdődik azért, hogy ezt a célkitűzést teljesíteni lehessen és végre elkészüljön a javaslatcsomag. A Google, a Facebook, az Amazon és a hozzájuk hasonló tech óriások megadóztatása egyáltalán nem új keletű kérdés az EU-ban, de úgy tűnik, hogy év végén pont kerülhet az ügy végére.

Az EU szerint ezek a tech vállalatok nem fizetnek adót a nyereségeik után, és ez az állapot már nem tartható tovább. Még márciusban született az a javaslat, mi szerint az adóbevételeket a felhasználók tartózkodási helye szerinti tagállam szedné be és csak azokra a társaságokra lehet majd kivetni, amelyeknek a világszintű éves összbevétele legalább 750 millió euró, uniós bevételük pedig legalább 50 millió euró. Az európai pénzügyminiszterek azt is eldöntötték, hogy az internetes óriáscégekre egy az eddigiektől eltérő, 3 százalékos adót vetnek ki. Az EU illetékesei úgy számoltak, hogy évente körülbelül 5 milliárd euró bevétel keletkezhetne, ha az adót 3 százalékos mértékkel alkalmaznák.

A tervezet, mi szerint a vállalatoknak ott kell adózniuk, ahol a profitot bezsebelik, egyik legnagyobb ellenzője a kedvező vállalati adózásáról híres Írország, amely számos nagy technológiai cég európai központjának ad otthont, de a befektetőket szintén adókedvezményekkel csábító kelet-közép-európai országok, köztük Magyarország sem lelkesedik az ötlet iránt.

Ráadásul egy nemrégiben kiszivárgott dokumentum szerint az a nyilvánosan gyakran hangoztatott kijelentés, miszerint az olyan konszernek, mint a Google, az Apple, a Facebook és az Amazon nem fizetnek adót a nyereségeik után, már nem feltétlenül igaz. Sokak szerint a nyereségeket továbbra is ott kellene megadóztatni, ahol e társaságok székhelye van. Minden más megoldás komoly hátrányokat jelentene például az exportból élő Németország számára, az országnak éppen ezért a nemzetközi szinten is meg kellene akadályoznia egy ilyen jellegű adóztatást.

Az internetes óriáscégek tisztességes megadóztatása téma a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), valamint a G7-es és a G20-as államok szintjén is. A cél az egységes álláspont kialakítása. A vitában ráadásul további intézkedéseket hoznának az adóelkerülés, illetve az adóparadicsomok ellen. Mint ismeretes, az OECD adóalap-csökkentés és profitátcsoportosítás programja (Base Erosion and Profit Shifting – BEPS) hivatott csökkenteni az adóelkerülést. A BEPS egy közös rendszert vezetett be az egyes országokban keletkezett vállalati nyereségek és befizetett adók lejelentésére, illetve az országok közötti információcsere elősegítésére.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>