Vége az aranyéletnek! Nehezebb lesz brit aranyvízumhoz jutni

A brit kormány úgy döntött, jelentősen megszigorítja a tíz évvel ezelőtt bevezetett letelepedési vízumrendszert. A lépéssel a céljuk a gazdasági bűnözés, különösen a pénzmosás elleni fellépés.

Nem kimondottan a brit rendszer, hanem úgy általában az összes hasonló megoldás ellen szót emelt már többször az Európai Parlament. Először még 2014 januárjában ítélték el az egyes tagállamokban működő aranyvízum-programokat, amelyek közvetve vagy közvetlenül uniós állampolgárságot vagy letelepedést árulnak nem uniós személyek számára. Az EP akkor felszólította az Európai Bizottságot, hogy ellenőrizze: összhangban vannak-e ezek a programok az uniós szabályozással.

A történet nem ért véget, 2018 júniusban az EP képviselők egy plenáris ülés után a korrupció melegágyának titulálták az aranyvízum programokat. A képviselők véleménye szerint a gazdasági alapú vízumrendszerek kiskaput nyitnak a pénzmosás és az adóelkerülés felé, és veszélyeztetik a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetet is. Fel is hívták a figyelmet arra, hogy nagyobb átláthatóságra és szigorúbb ellenőrzésre van szükség elbírálás során, illetve arra, hogy felül kell vizsgálni az ehhez köthető folyamatokat.

A megvásárolható letelepedést biztosító vízumokra és állampolgárságra vonatkozó szabályzás országonként más, de a reménybeli állampolgároktól általában jelentős pénzbeli hozzájárulást, ingatlanvásárlást, és időnként államkötvény- befektetést követelnek. Magyarországnak is volt ilyen programja, ami miatt kaptunk mi is hideget-meleget.

Angliában a legnagyobb számban oroszok és kínaiak éltek a lehetőséggel, hogy úgy szerezzenek letelepülésre jogosító engedélyt, hogy a vízum fejében legalább kétmillió fontot fektetnek be a brit gazdaságban. Anglia és Oroszország kapcsolata komoly múltra tekint vissza ezen e téren is. A második világháború után az üresen kongó angol bankok örömmel fogadták, hogy a Szovjetunió náluk akarta tárolni a dollártartalékait.

Nagy-Britanniában a 90-es évek hozta az igazi áttörést, amikor is az igazi luxustól addig elzárt ex-szovjet elit kiéhezett vadként mindenre rávetett magát. Sokáig különösebb akadály nélkül vásárolhatták fel a világ legdrágább ingatlanjait és focicsapatait, sőt, még letelepedési engedélyt is szerezhettek mindössze egymillió font befektetésért cserébe. Az aranyvízumok kiadása már nyolc éve folyt nagy sikerrel, amikor 2015-ben kicsit szigorítottak a feltételeken, és megkövetelték, hogy a pénz eredetéről is beszámoljanak a kérelmezők. Az orosz jelentkezők száma nem meglepő módon azonnal a töredékére esett vissza.

Nem volt ugyanis titok, hogy sokan pénzmosásra használták a lehetőséget, csak addig szemet hunyt felette a brit kormány (csak úgy, mint más kormányok Európában). A tervek szerint 2019 elejétől a hatóságok szigorúan ellenőrzik majd a befektetők üzleti szándékait, és további két éven keresztül rendszeresen vizsgálják a pénzügyi folyamatokat is. A döntést a pénzmosás elleni harc mellett valószínűleg az is indokolja, hogy az aranyvízum a vártnál kevesebb bevételt hozott a brit gazdaságnak.

Facebooktwittergoogle_plusmail