Immateriális javak kedvezményes adózása Hollandiában

Hollandia jelentős adókedvezményeket ad a szellemi tulajdonhoz (szabadalmak, jogdíjak, szoftverek, stb) kapcsolódó üzleti tevékenységek során. 2010-ben a holland kormány a szellemi tulajdonból eredő jövedelmek adóját tíz százalékról  öt százalékra csökkentette. A nemzetközi gyakorlathoz (IP Box, Patent Box) képest a holland kedvező adózású rendszer neve “Innovation Box”.

A szellemi tulajdonhoz kapcsolódó offshore vagy alacsony adózású lehetőségeket bemutató sorozatunk korábbi cikkei:

Offshore szerzői jogok, szabadalmak és szellemi tulajdon
Szellemi tulajdon adózása Máltán
Szellemi tulajdon adózása Cipruson
Luxemburgi jogdíjak és szellemi tulajdon kedvezményes adózása

A holland Innovation Box rendszer lényege, hogy öt százalékos adókulccsal adóznak azok a szellemi tulajdonból származó jövedelmek, amelyek meghaladják a leírható kiadásokat (K+F költségek, egyéb terhek, amortizáció, stb). Ez óriási engedménynek számít, hiszen az általános holland társasági adó 25% és a korábbi Patent Box rendszerben a kedvezményes adó is elérte a tíz százalékot.

Az adókedvezmény igénybe vételére alkalmasak a szellemi tulajdonból eredő bevételek , beleértve az eladott termékekből keletkező nyereséget, a jogdíjakat és a tőkenyereséget is.
Az alacsony adózást jelentősen megkönnyítette, hogy eltörölték a mennyiségi korlátot. 2010 előtt ugyanis a csökkentett adót csak a kutatásba befektetett összeg négyszeresének erejéig lehetett igénybe venni. Az Innovation Box program keretében azonban nincs felső határa az adótervezésbe bevont összegeknek.

A csökkentett kulcsú adózást igénybe vehetik olyan cégek, amelyek tulajdonosai az immateriális javaknak. Másik lehetőség a holland külgazdasági minisztérium által kiadott R&D bizonyítvány. Ezt olyan különleges esetekben lehet igényelni, mint szoftvrekhez kapcsolódó szellemi javak, de kereskedelmi titkokra is vonatkozhat. Szabadalom esetén a szabadalomnak legalább harminc százalékban részesednie kell a várható jövedelemből. Más, szellemi tulajdonhoz kapcsolódó jövedelemtermelő eszközökkel együtt (mint például a marketing know-how) azonban nem részesedhetnek hetven százaléknál többel a teljes bevételből. Marketinghez és brandhez kapcsolódó javakra nem alkalmazható a holland adókedvezény. Mivel az öt százalékos társasági adó csak az előírásoknak megfelelő tevékenységekre vonatkozik, ezért az összes többi jövedelemre már a kedvezményen kívüli, rendes holland adókulcsok vonatkoznak.

Nem véletlen, hogy sok külföldi cég, különösen a multinacionális vállalatok is előszeretettel alkalmazzák a holland Innovation Box biztosította adózási előnyöket. Különösen azért, mert a rendszerbe bevonhatók külföldi kutatási és fejlesztési tevékenységek is, ezért könnyebb az ilyen feladatok kiszervezésével nemcsak kedvezőbb árat, de adókedvezményeket is elérni.

Facebooktwittergoogle_plusmail