A magyar útlevél a világ egyik legértékesebbje

Magyarország előkelő helyen végzett az útleveleket rangsoroló listán, a PassportHYPERLINK “https://www.passportindex.org/byRank.php” Indexen. A lista szempontjából annál értékesebb egy ország útlevele, minél több államba lehet eljutni vele vízum nélkül.

2018. január óta már 163 országba utazhatnak vízum nélkül a magyar útlevéllel rendelkezők. Az eddigieken felül Angolába, Ausztráliába, Azerbajdzsánba, Beninbe, Etiópiába, Lesothóba, Myanmarba, Ruandába, Üzbegisztánba és Vietnámba is vízum nélkül utazhatnak a magyar útlevéllel rendelkezők. Ezzel a magyar okmány a világ negyedik legértékesebbévé lépett elő.

A legértékesebbnek a német és a szingapúri úti okmány számít, ezek 166 országba biztosítanak vízummentes belépést, míg a legrosszabbul az afganisztániak jártak 30 országgal. Magyarország megelőzi többek között Szlovéniát, Ausztráliát, Szlovákiát és Lengyelországot.

2016-ban egyébként még csak 151 országba utazhattak vízummentesen a magyarok, ekkor ez a 27. legerősebbnek számított. Az utolsó helyezett akkor is Afganisztán lett, akkor állampolgárai mindössze 24 országba utazhatnak vízummentesen.

Az, hogy ennyi országba használható vízummentesen a magyar útlevél, igen vonzóvá teszi a feketepiac szereplői és a csalók számára.

Facebooktwittergoogle_plusmail