Végre valódi bankot épít a Vatikán

Új rendeleteket fogadott el Ferenc pápa a Vatikán bankja kapcsán, kötelezővé téve többek között a külső könyvvizsgálatot. Az elfogadott rendeletek egy több mint hat éves banki reformfolyamat újabb mérföldkövét jelentik. Korábban a korrupció és a pénzmosás vádja már többször is felmerült a meglehetősen laza szabályok szerint működő bank kapcsán.

Korábban korrupció, adóelkerülés, hűtlen kezelés, pénzmosás és ingatlancsalás is előfordult a rosszul felügyelt Vallási Ügyek Intézeténél (IOR). 2013-ban Ferenc pápa a teljes megszüntetését fontolgatta, de végül inkább folytatta elődje, XVI. Benedek által megkezdett reformokat.

Az új rendelet kimondja, hogy az IOR munkatársai a jövőben nem vállalhatnak mellékállást. A bank menedzsmentjének a jövőben minden hónapban jelentést kell tennie a bank gazdasági helyzetéről a felügyelőbizottságnak. Emellett kötelező lesz a külső könyvvizsgálat is. II. János Pál pápa hasonló, 1990-es rendelete ugyanis csak belső auditot írt elő a pénzintézetnél. Ennek értelmében egy külső revizort neveznek ki. A módosítás átmeneti jelleggel, két évig lesz érvényben. A revizor nem feltétlenül természetes személy, akár egy vállalkozást is megbízhatnak ezzel a feladattal. A külső revizornak kell meggyőződnie arról, hogy az IOR mérlege megfelel-e a nemzetközi előírásoknak.

2017. decemberében még az Európa Tanács pénzmosás elleni bizottsága is bírálta a Vatikánt, mert egyetlen sikeres bűnvádi eljárást sem folytatott le pénzmosási ügyekben, annak ellenére, hogy a Szentszék az átláthatóság érdekében még 2010-ben kriminalizálta a pénzmosást. A bankról az a hír járja, hogy olasz gengszterek, pénzmosók és adócsalók pénzét kezeli és offshore ügyletekben is érintett lehet.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>