Vége az offshore állampolgársági programoknak?

Az Európai Bizottság újra napirendre vette az aranyútlevél, más néven aranyvízum programok ügyét. Számos európai és Európán kívüli ország kínál ilyet: befektetésért cserébe állampolgárságot biztosítanak. Már számos alkalommal felmerült, hogy ezek a programok nem segítik a pénzmosás elleni harcot és a pénzügyi átláthatóságot, így be kellene őket szüntetni.

Az EB álláspontja szerint az uniós állampolgárság nem árucikk és az EU tagállamoknak le kell állítaniuk az uniós útlevelek árusítását biztosító programokat, mert ezek a pénzmosás, adóelkerülés és korrupció kockázatát hordozzák. Ráadásul a nem megfelelő átláthatóság és átvilágítás miatt a nem uniós polgároknak EU állampolgárságot biztosító rendszerek káros hatásai más tagállamokban is jelentkeznek, ezzel veszélyeztetve a kölcsönös bizalmat és a közös értékeket. Az ügy azért került újra napirendre, mert az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Ciprus és Málta ellen az aranyútlevelekkel történő kereskedés miatt.

Az uniós bizottság véleménye szerint az aranyútlevél, illetve aranyvízum-programok, amelyek keretében egyes tagországok állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt kínálnak külföldieknek pénzért vagy befektetésekért cserébe, nincsenek összhangban a tagállamok közötti őszinte együttműködés elvével. Jelenleg három EU ország, Ciprus, Málta és Bulgária kínál befektetésért cserébe állampolgárságot, de ezen felül 19 tagállamban befektetésért tartózkodási engedélyt lehet szerezni. Az Európai Bizottság egyébként még 2019 januárjában hozott létre egy szakértői csoportot, hogy a témában dolgozzon ki közös normákat az unió számára. A csoport idén még nem ült össze.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>