Vége a „postafiókcégeknek”?

Postafiók cégeknek” nevezik azokat a tényleges gazdasági tevékenységet nem végző társaságokat, amelyeket tulajdonosaik pusztán azért hoztak létre, hogy a segítségükkel alacsony adózású országok területén adóelőnyökhöz jussanak.

Az Európai Unió 2021 végén rukkolt elő egy tervezettel, ami arra irányul, hogy ezektől a valós gazdasági tevékenységgel nem rendelkező társaságoktól megvonják az adóelőnyöket. A tervezet nyomán a tevékenységet ténylegesen nem végző, „üres” társaságok eleshetnek az egyes adóegyezmények által biztosított előnyöktől. A tervezett szabályrendszert a tervek szerint 2024 elejétől vezetnék be. Az még nem teljesen kiforrott, hogy pontosan milyen adókövetkezményekkel nézhetnek majd szembe a postafiók cégek, mert úgy tűnik, hogy ezen a téren nehéz lesz kialakítani a tagállami konszenzust.

Az Európai Unió Tanácsának soros cseh elnöksége három lehetőséget javasolt az adókövetkezmények tekintetében. Az első lehetőség szerint a tagállami adóelkerülés elleni szabályokat kellene alkalmazni. Ebben az esetben maga az irányelv nem tartalmazna konkrét adókövetkezményeket, hanem csak a cégekkel kapcsolatos információcserét biztosítaná a tagállamok között. A második alternatíva értelmében a jelenlegi bizottsági javaslatban lévő adókövetkezményeket enyhítenék úgy, hogy a nemzetközi egyezmények rendelkezései továbbra is alkalmazhatók maradnának, és csak bizonyos EU irányelvekből származó adóelőnyöket vonnának meg. A harmadik lehetőség pedig az, hogy a jelenlegi tervezetben szereplő adókövetkezményeket teljes egészében bevezetik, ideértve a nemzetközi adóegyezmények alkalmazásának megtagadását is. A végleges megoldás még alakulóban van, de egy biztos: a kamucégek napjai meg vannak számlálva.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>