Változik a jogdíjak adóztatása Magyarországon

Valóságos paradicsom volt Magyarország azok számára, akik különféle jogdíjakból szereztek bevételt. Eddig. A kedvező szabályozás azonban néhány héten belül nemzetközi nyomásra szigorodni fog, de jópár kedvezmény azért fennmarad.

A jogdíjasok paradicsoma státuszt már magának a fogalomnak a definiálásával is kiérdemelte Magyarország. A szabadalmaktól kezdve a jogi oltalom alá eső eljárásokon keresztül a know-howig, vagy éppen a márkanevekig sok minden jogdíjnak számított a magyar szabályok szerint. Mindezek tetejében Magyarország kedvezményesen adóztatta az ilyen jellegű bevételeket. Helyi iparűzési adót, innovációs járulékot nem kellett fizetni utánuk, a társasági adónak pedig a felét elengedték (A TAO kedvezmény felső határa az adózás előtti eredmény 50 százalékánál volt megszabva.)

A túlságosan megengedő szabályozás azonban több ország szemét szúrta, hiszen azt sok adóoptimalizálásra törekvő vállalkozás kihasználta. Közös fellépésük hatására idén július 1-től valamelyest szigorodnak a jogdíjak adóztatási szabályai Magyarországon. Fontos változás például, hogy a jogdíj meghatározása alaposan leszűkül. Ebbe a kategóriába már csak a szabadalom, használati oltalom, növényfajta oltalom, mikroelektronikai félvezető termékek oltalma, szerzői jogi oltalomban részesülő szoftverek férnek bele.

Marad az 50 százalékos társasági adókedvezmény is és az sem változik, hogy ez a kedvezmény legfeljebb az adózás előtti eredmény feléig vehető igénybe. Szigorítás viszont, hogy már nem a teljes bevételre, hanem csak az eredményre vonatkozik a kedvezmény. Jogdíj veszteség esetén ráadásul az igénybe vett kedvezményt vissza kell fizetni. Jó hír viszont, hogy helyi iparűzési adót és innovációs járulékot ezután sem kell fizetni a jogdíjbevételek után.

Ha valaki szeretné élvezni a régi rendszer előnyeit, annak erre egészen 2021. június 30-ig megvan a lehetősége. Az átmeneti szabályok szerint ugyanis, ha a cég 2016. június 30-ig jogosulttá vált a kedvezményekre és azokat alkalmazta is, akkor minden mehet tovább a régi rend szerint még 5 évig. csak egy korlátozás van, hogy a kedvezmény a cégcsoporton belül idén végrehajtott átszervezésekkel már nem vehető igénybe.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>