USA vízum nehézségek magyaroknak

A koronavírus miatti korlátozások feloldásával 2021. november 8-a óta újra szabadon utazhatnak az EU állampolgárai, így a magyar állampolgárok is, az Amerikai Egyesült Államokba. Mint ismeretes, 2020 márciusában Donald Trump lezárta a határokat a schengeni térségből érkezők előtt, de most újra szabad az út. Elvileg.

Ennek ellenére számos olyan esetről számoltak be az utóbbi időben, amikor a nem Magyarországon született magyar állampolgárok kérvényét elutasította az ESTA rendszer (ez az Elektronikus Beutazási Engedélyt kibocsátó rendszer, egy online engedély, amit a vízummentesen utazóknak ki kell váltaniuk). Sőt, olyan eset is előfordult, hogy korábban nem volt probléma az ESTA megszerzésével, most viszont elutasították a kérelmet.

Az Amerikai Nagykövetség információi szerint nem technikai hibáról van szó. Egy tavaly februári, be nem jelentett szigorítás értelmében született a döntés, mert a hazánk által 2010-ben bevezetett új honosítási eljárás során túl könnyen lehet magyar állampolgársághoz jutni, ami biztonsági kockázatot jelent. A probléma azonosítása óta az Egyesült Államok és Magyarország együttműködik az ebből adódó határbiztonsági fenyegetések mérséklése érdekében. Akit az ESTA rendszerben elutasítottak, annak vízumért kell folyamodnia.

A honosításra vonatkozó törvénymódosítás 2010-ben lépett életbe. Ennek értelmében 3 generációra visszamenőleg igényelhetnek magyar állampolgárságot a magyar gyökerekkel rendelkezők a nélkül, hogy bejelentett lakcímük lenne Magyarországon vagy akár a nyelvet beszélnék. 2010 óta több mint 1 millió magyar állampolgárságot „osztottak ki”, és a becslések szerint a jelenlegi feltételekkel világszerte mintegy 5,5 millió ember lenne jogosult (ebből Észak-Amerikában nagyjából 2 millió fő).

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>