Új adóügyi megállapodást Magyarország és az USA között

A FATCA törvény célja az USA-n kívüli (azaz külföldi) pénzintézeteknél számlát vezető amerikai adóilletőséggel bíró természetes és jogi személyek azonosítása, valamint adataik amerikai adóhatóság részére történő lejelentése. A FATCA biztosítja, hogy az amerikai adóalanyok az USA-n kívüli pénzügyi eszközeik tekintetében se kerüljék el a megfelelő adók megfizetését, és azok ne maradnak rejtve az IRS (Amerikai Adóhatóság) elől. A megállapodás „visszafelé” is működik, tehát a NAV is fontos adatokhoz férhet hozzá.

Varga Mihály a megállapodás aláírását követően azt írta, hogy a FATCA-megállapodástól azt várják, hogy hatékonyabbá teszi a magyar és az amerikai hatóságok közötti adatcserét, valamint abban bíznak, hogy az adóelkerülés mértéke is csökkenhet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal is hozott egy remek példát arra, hogy miért is hasznos ez a megállapodás. Egy amerikai cég magyar leányvállalatánál vizsgálták a részvényjuttatások adózását. Az egyik munkavállaló jelezte, hogy elmulasztotta a személyi jövedelemadó és az egészségügyi hozzájárulás bevallását. Az amerikai cég osztalékjövedelmet és dolgozói részvénycsomag részeként adható jövedelmet is biztosított munkavállalójának. Az önellenőrzés után 46 millió forint személyi jövedelemadót, 62 millió forint egészségügyi hozzájárulást, és további 2 millió forint önellenőrzési pótlékot fizetett be.

A NAV a fenti esetben az automatikus adatcserét szabályozó FATCA-egyezmény adataiban eltéréseket állapított meg, ezért jogkövetési vizsgálatot indított a vállalatnál. Ennek nyomán további hat magánszemélynél indult vizsgálat. Közülük öten elismerték, hogy bizonyos dolgok kimaradtak a bevallásukból, amit utólag pótoltak. Fontos megjegyezni, hogy bár az adóhatóság szabhat ki bírságot, a fő cél nem a büntetés, hanem az önellenőrzés és az adminisztratív hibák megállapítása és korrekciója.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>