Az USA elkaszálja a globális mimimumadót?

A globális mimimumadó az utóbbi idők egyik legnagyobb port kavart témája volt. Vannak országok, akik teljes mellszélességgel támogatták, de Magyarország végig az ellenzők közé tartozott. Az Egyesült Államok nagy nyomást gyakorolt az európai országokra, hogy támogassák a kezdeményezést.

Ennek fényében érdekes fejlemény, hogy Joe Biden amerikai elnök törvénycsomagjából kimaradt a globális minimumadó, ami azt jelenti, hogy az időközi választás eredményétől függően az elnök végleg dobhatja a javaslatot. Mint ismeretes, az adónem európai uniós elfogadását vétózó Magyarországra diplomáciai nyomást gyakorolt a Biden adminisztráció; a vétó miatt az Egyesült Államok felmondta a két ország közötti kettős adóztatást elkerülő egyezményt.

A Biden féle Build Back Better törvényalkotási csomag fontos eleme lett volna a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2-es pillérének megfelelő globális minimumadó szabályainak amerikai implementálása. Viszont a demokrata párti Joe Manchin, úgy döntött, hogy nem támogatja a dolgot, tehát a szabályozást nem tudták elfogadni. A szenátor azért utasította el az adót, hogy ne hozzák az Egyesült Államokat és az amerikai központú multinacionális vállalatokat hátrányba a világpiacokon azzal, hogy a minimumadót előbb vezetik be, mint más ország. A magasabb társasági adó miatt az amerikai multik jelentős versenyhátrányba kerülnének a kínai és európai multikhoz képest.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>